Novetat editorial

Anderson treu de l’armari fantasies sexuals de les dones

Mig segle després del llibre de Nancy Friday ‘Mi jardín secreto’, l’actriu reuneix a ‘Quiero’ 174 cartes amb els desitjos ocults de dones de tot el món, inclosa una d’escrita de pròpia mà.

Anderson treu de l’armari fantasies sexuals de les dones
3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com ha canviat Dana Scully, l’agent especial de l’FBI que en els 90 investigava casos inexplicables junt amb el seu company Fox Mulder. El seu tímid personatge a Expediente X es va convertir en una implacable superintendent detectiva a La caza i, finalment, en la terapeuta sexual Jean Milburn, una de les seves últimes i més populars interpretacions a Sex Education. Gillian Anderson (Illinois, EUA; 1968), a més d’una guardonada actriu de televisió, cine i teatre (té dos Primetime Emmy, dos premis Globus d’Or, quatre premis del Sindicat d’Actors i un Critics Choice Award), és des de fa temps una prestigiosa activista feminista.

Com el seu personatge en la sèrie de Netflix, l’actriu no té por del sexe, sinó que l’utilitza com a arma empoderadora. El 2023 va fundar la marca de begudes naturals G Spot (punt G, en català) i el gener passat va ser una de les més ben vestides a la catifa vermella dels Globus d’Or, als quals va acudir amb un disseny de Gabriela Hearst amb brodats en forma de vagines.

Poc després, va fer una crida a través del diari The Guardian perquè les dones de tot el món li enviessin les seves fantasies sexuals més ocultes. La idea era versionar, més de mig segle després, el clàssic de Nancy Friday Mi jardín secreto (1973), una col·lecció de cartes impúdiques en què per primera vegada els desitjos de les dones sortien a la llum.

Gillian va rebre 1.800 respostes, de les quals al final va seleccionar 173 fantasies de dones, inclosa una d’escrita de pròpia mà, que, com les altres també és anònima. A les 500 pàgines de Quiero (Temas de Hoy), cada relat es firma amb el grup ètnic i/o la nacionalitat de l’autora; la religió (i si és o no practicant); la seva renda anual en lliures esterlines; la seva orientació sexual; l’estat civil, i si té o no descendents.

El que més ha al·lucinat a l’actriu, que confessa haver llegit el manual de Friday per preparar el seu paper a Sex Education , és que 50 anys després encara hi continua havent molta "vergonya" entorn de parlar de sexe i compartir fantasies sexuals amb amics o parelles. "Em pensava que avui dia hi hauria menys vergonya, per a mi va ser una veritable revelació", escriu en la introducció. A ella mateixa, ha confessat a la BBC, també li va costar deixar-se anar. "De sobte, descriure les imatges que havien estat al meu cap un temps, i l’acció de fer-ho, va afegir un nivell d’intimitat que no m’esperava, i tampoc ser tan tímida al respecte".

Menys sexe no consentit, incestos o il·legalitats, a Quiero hi ha tota mena d’escenes, algunes de "perilloses", com dominació intensa, submissió o actes violents. Segons la "comissariada" –la funció que s’autoatorga en aquest compilatori–, "seria hipòcrita no incloure-les perquè són fantasies que tenen les dones", especifica. No hi ha aquí cap afany científic, com aquell vell Informe Hite del 1976, només l’afany de l’autora de "qüestionar les categoritzacions en les quals les dones es veuen ficades per força".

"M’agradaria tenir penis"

Per exemple, una que s’identifica com a mestissa equatoriana pansexual i bisexual obre foc amb un "m’agradaria tenir penis (...). M’encanten les meves mamelles i la meva feminitat, però voldria tenir un penis per cardar amb una dona, o moltes dones, amb cura i protecció, tot i que també amb un desig ferotge, i sentir el plaer que senten els homes quan mantenen relacions amb una dona".

Notícies relacionades

Una tal "anglesa, pagana i bisexual" també es confessa: "La meva fantasia és que soc un humil mariner de coberta en un vaixell pirata la tripulació del qual són tot dones. Jo soc hetero. Elles són dones ferotges: lluitadores, sexis, luxurioses. Si hi discuteixes, acabes despullada i assotada. Són totes lesbianes...". Al final acaba "cridant d’èxtasi".

Com el final feliç d’una altra autora, identificada com a "romanesa, ortodoxa i bisexual", que, abans de morir vol complir la seva fantasia en una "església buida, abandonada o no". "Vull que un home me’l mengi mentre estic ajaguda a l’altar i els meus gemecs de plaer omplen aquest espai ressonant. Fantasiejo fins i tot amb trobar un jove sacerdot disposat a fer-ho, sense por que el seu Déu el pugui castigar".

Temes:

Cine BBC Caça