D’Isabel Pantoja al cas Malaya

L’exalcalde de Marbella, Julián Muñoz, va morir ahir als 76 anys a conseqüència del càncer de pulmó que patia des de feia més de cinc anys. Condemnat per diferents casos de corrupció durant la seva etapa al capdavant del govern municipal, els seus amors el van fer protagonista habitual de la premsa rosa espanyola.

Julián Muñoz

Julián Muñoz / EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

El 2003, Julián Muñoz (El Arenal, Àvila, 1947) es va autodefinir de la manera següent: "Soc un espanyol catòlic, treballador i sentimental, una persona del poble amb valors antics que em van inculcar la meva gent gran: lleialtat, respecte als meus principis i honor". En aquell moment saltava a la fama per la relació amb la cantant Isabel Pantoja i feia poc que havia sigut nomenat alcalde de Marbella després de la dimissió de Jesús Gil arran de la seva implicació en l’anomenat cas Camisetas.

Ni el seu turbulent idil·li amb la cançonetista va funcionar, ni la seva trajectòria política va ser gestionada de la millor manera. L’expolític va acabar amb el cor trencat i a presó pel cas Malaia, una de les trames de corrupció immobiliària i institucional més importants destapades a Espanya.

Però abans dels seus problemes amb la justícia, el triangle amorós entre Julián Muñoz, Maite Zaldívar i Isabel Pantoja va acaparar portades de la premsa rosa en la primera dècada dels 2000. Muñoz feia que estava casat amb Zaldívar des del 1974 –amb qui tenia dues filles, una de biològica i una d’adoptada– quan va conèixer la cançonetista i en va quedar enamorat a Fitur 2003. L’exalcalde de Marbella va acabar sent infidel a la seva dona, després de gairebé 30 anys de matrimoni, amb l’artista, que va enviduar el 1984 del torero Paquirri.

Les primeres trobades de la parella van sorgir en total secretisme, a l’apartament que tenia la cançonetista a Guadalpín, i més tard a Cantora, la finca d’on Muñoz sortia amagat dins del maleter per esquivar els periodistes. "Em sentia el paio més important del món: havia aconseguit que un personatge tan impressionant com Isabel Pantoja es fixés en mi. Era el puto amo", va confessar Muñoz en la seva docusèrie de Telecinco.

Els rumors no van trigar a arribar als mitjans de comunicació, però no va ser fins a la romeria del Rocío del 2003 que van decidir confirmar la relació amb un petó. Poc després també van passejar per la Fira de Marbella i altres actes públics organitzats per l’ajuntament. Muñoz es va acabar divorciant de Zaldívar, tot i que més endavant es veurien embolicats junts en la trama de corrupció.

El seu amor amb la cançonetista va ser idíl·lic, de pel·lícula, fins que els processos judicials van complicar la relació. El 2009, la cançonetista va confirmar a la revista ¡Hola! el final de la relació amb l’expolític. "La meva relació amb el Julián s’ha acabat. Ha sigut una decisió molt dolorosa", assegurava a la portada. Anys més tard, el mateix Muñoz va confessar que se sentia avergonyit d’aquesta infidelitat a la seva dona. Després de separar-se de la cantant, entre el 2009 i el 2016, l’exregidor va mantenir una relació amb Karina Pau.

Problemes amb la justícia

Entre escàndols, Muñoz es dedicava a la política. Va entrar com a regidor a Marbella el 1991 de la mà de Jesús Gil i va acabar com a alcalde de la ciutat després de la dimissió de l’expresident de l’Atlètic de Madrid pel cas Camisetas. El 2002, Muñoz va aconseguir la majoria absoluta del Grup Independent Liberal (GIL) i va revalidar el càrrec en les eleccions municipals del 2003. El juny d’aquell mateix any, però, li van embargar el sou i al cap de dos mesos va perdre l’alcaldia després d’una moció de censura.

Abans del famós cas Malaya, Muñoz s’havia vist implicat en altres casos d’irregularitats urbanístiques com el cas Proinsa i el cas Banana Beach. Pel primer, el fiscal va demanar 18 mesos de presó i vuit d’inhabilitació contra ell per una llicència d’obres el 1999, quan presidia la Comissió de Govern que la va autoritzar. Pel segon, va ser condemnat a sis mesos de presó i vuit anys d’inhabilitació per a l’ocupació i càrrec públic per un delicte urbanístic.

La investigació a Julián Muñoz i el seu entorn va començar quan Zaldívar va assegurar en un programa de televisió que el seu exmarit portava a casa bosses d’escombraries plenes de diners. Muñoz va ser detingut el 19 de juliol del 2006 en la tercera fase del cas Malaya i va entrar a la presó per presumpte suborn, malversació de fons públics i prevaricació urbanística relacionada amb la concessió de llicències il·legals durant els governs municipals del GIL. Dos anys i mig després, Muñoz va sortir en llibertat, però va tornar a ser condemnat el 2013 a set anys i mig de presó i 10 anys d’inhabilitació per a feina pública.

Notícies relacionades

Les seves dues dones també es van veure implicades en la investigació que determinaria si eren testaferros per blanquejar els diners que Muñoz havia estat desviant. En els comptes de Pantoja i les seves societats hi van aparèixer ingressos anòmals de gairebé 600.000 euros, entre altres operacions sospitoses. La cantant va acabar sent condemnada a dos anys de presó.

Tot i que originalment l’expolític havia sigut condemnat a 20 anys de presó, finalment només hi va passar cinc anys i dos mesos pel seu estat de salut. En els últims dos anys de presó, Muñoz es va veure obligat a visitar l’hospital 29 vegades per un nombrós quadre d’afeccions. La mateixa subdirectora mèdica de la presó va informar que el risc de mort de Muñoz a mitjà termini era superior al 50% malgrat l’assistència mèdica contínua. El maig del 2016 va abandonar definitivament la presó i va passar a complir el tercer grau al Centre d’Inserció Social d’Algesires, on es va estar cinc anys. El 2021, el Jutjat de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional li va concedir la llibertat condicional.