B de Baix Llobregat: "Estima’m com la Rosalía estima el Baixllo"

B de Baix Llobregat: "Estima’m com la Rosalía estima el Baixllo"
1
Es llegeix en minuts

L’imaginari poligoner a l’univers de Rosalía —tan icònic en el videoclip de Malamente i tan present a l’etapa d’El Mal Querer— té molt a veure amb Sant Esteve Sesrovires (població: 8.000 habitants), on ella va néixer i va créixer, a una hora de Barcelona en ferrocarril i a quatre quilòmetres de la fàbrica de Seat a Martorell per a la qual els germans Muñoz treballaven abans de ser Estopa.

Sant Esteve pertany a la comarca del Baix Llobregat, al sud de la província barcelonina. Amb passat agrícola i ramader, el Baixllo —cinturó roig de majoria socialista a l’àrea metropolitana d’origen obrer de Barcelona—, ha sigut un dels motors fabrils de Catalunya des de la Revolució Industrial. Diverses localitzacions del Baix han sigut escenari de videoclips de Rosalía, com l’Espai Corberó d’Esplugues de Llobregat, on es va filmar el de la seva col·laboració amb Rauw Alejandro Vampiros (2023), o la Granja de la Ricarda del Prat de Llobregat, on es va filmar el de la seva col·laboració amb Björk Oral (2023).

Notícies relacionades

Receptora del Premi Personalitat Baixllobregatina del 2018 que atorga el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, en el seu primer concert al Sant Jordi —el segon recinte de més capacitat a Barcelona, on han tocat Madonna, Beyoncé, Lana Del Rei o Rihanna— el 2019, va llegir en veu alta emocionada la pancarta "Estima’m com la Rosalía estima el Baixllo". Un amor per la seva comarca que també manifestava Alizzz a Que pasa nen ("Portaré a Castefa tres Grammy a l’any, Rosalía i Estopa són del Baix Llobregat"). Entre els talents musicals de la comarca també destaquen Aitana (Sant Climent), Chanel (Olesa de Montserrat), Joe Crepúsculo (Sant Joan Despí) i David Rodríguez de La Estrella de David, La Bien Querida, Beef (Sant Feliu).

La masia modernista Mas Morera, adquirida per Rauw Alejandro el 2022 durant la seva relació amb Rosalía, no és al Baix Llobregat, sinó a la comarca limítrofa al nord, el Bages, que té en comú amb el Baix Llobregat la proximitat amb el massís de Montserrat i amb el riu Llobregat.