Liber explora el rol de la IA en la transformació del sector editorial

Fira del llibre docasió antic i modern en Barcelona

Fira del llibre docasió antic i modern en Barcelona / ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Anna Maria Iglesia
Anna Maria Iglesia

Periodista

ver +

Arriba a Barcelona la 42a edició de Liber, la Fira Internacional del Llibre. Tindrà lloc de l’1 al 3 d’octubre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona i hi participaran unes 250 editorials i uns 7.000 professionals del món del llibre, els 40% dels quals provenen de l’estranger. Organitzada per la Fira de Barcelona i promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), Liber, que se celebra en anys alterns a Madrid i Barcelona, té com a objectiu principal fomentar la venda de llibres a nivell nacional i internacional, amb el propòsit principal d’impulsar aquestes transaccions no només a Llatinoamèrica, on el llibre espanyol té ja una presència més que destacable, sinó també en països de llengües diferents. Per aquest motiu hi ha presència de segells i professionals provinents de Grècia, Itàlia, la Xina i, fins i tot, Austràlia.

Antonio M. Àvila, director executiu de FGEE, destaca la presència de grans biblioteques nord-americanes, la majoria pertanyents a les principals universitats del país i amb qui està previst reunir-se el primer dia de la fira precisament per fomentar la comercialització de llibres espanyols al mercat nord-americà.

Notícies relacionades

Liber vol ser més que un espai per als negocis empresarials: aspira a ser també un espai per al debat, la discussió i la reflexió sobre diferents qüestions com les implicacions que té i ha de tenir el sector del llibre amb la sostenibilitat del medi ambient, la difusió de la lectura, la importància dels correctors -la presència dels quals és cada vegada menor- i la intel·ligència artificial (IA).

"Els editors som partidaris que es reguli la IA", afirma Daniel Fernández, president del Gremi d’Editors. "Hi ha un reglament aprovat per la Unió Europea. Ja hi ha algunes editorials que, al contracte –continua–, especifiquen que és necessari que cobertes, traduccions, text... siguin totes creacions humanes".