El Govern fixa com a prioritat garantir els drets culturals

La consellera de Cultura Sònia Hernández este jueves

La consellera de Cultura Sònia Hernández este jueves / Cultura

1
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

La primera vegada que durant el mandat d’Ada Colau es va posar sobre la taula la necessitat d’impulsar els drets culturals, és a dir, garantir que tots els ciutadans tinguessin el mateix accés a la cultura independentment de la seva edat, renda, nivell socioeconòmic o lloc de residència, la mesura va ser rebuda amb cert escepticisme. Han passat els anys i redactar una llei sobre drets culturals s’ha convertit en una prioritat no només del Ministeri de Cultura, sinó també del Govern: la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández, va presentar ahir les línies mestres de la legislatura, i una de les principals és fer possible l’"accés universal" a les arts i la cultura, "assegurar que tothom hi tingui accés, fent especial incís en les persones vulnerables". "La llei de drets culturals marcarà un abans i un després", va dir.

En la seva primera compareixença al Parlament, Hernández va desgranar les seves prioritats: aconseguir l’anhelat 2% del pressupost per a cultura, incrementar l’índex lector (tenir més lectors habituals i, sobretot, en català), incorporar nous relats que incloguin la perspectiva de gènere i els grups minoritaris al patrimoni català i revisar la governança del programa Apropa Cultura.

Notícies relacionades

Hernández va reconèixer que el pla de foment de la lectura heretat de l’exconsellera Garriga és un dels que hi està més desplegat i va anunciar un programa d’acompanyament a les persones grans a espectacles (una cosa que Focus ja està fent).

Facilitar la contractació d’espectacles a tot el territori català, bonificar les sales de concert petites i de fora de Barcelona, portar l’art en viu als micropobles de menys de 2.000 habitants i impulsar les biblioteques centrals de Barcelona i Tarragona, així com el nou Arxiu Històric de Barcelona són altres de les iniciatives promeses.