Carme Arenas, absolta després de ser demandada pel PEN Català

La jutge desestima les acusacions contra l’expresidenta de causar danys a la institució a través de pagaments indeguts en benefici propi i aliè. L’actual junta recorrerà la sentència.

Carme Arenas, absolta després de ser demandada pel PEN Català
2
Es llegeix en minuts
Anna Maria Iglesia
Anna Maria Iglesia

Periodista

ver +

El 5 de setembre passat es va donar a conèixer la sentència de la demanda que el PEN Català va interposar contra Carme Arenas, que va dirigir la institució durant nou anys, després d’haver exercit de secretària general al llarg de vuit anys. La junta del PEN, presidida llavors per Àngels Gregori, la va denunciar el 2021 per causar danys a la institució a través de pagaments indeguts en benefici propi i en benefici de tercers, i li va exigir el pagament de 597.896 €. No obstant, una jutge de primera instància de Sant Feliu de Guíxols ha desestimat "íntegrament la sentència" i ha absolt Carme Arenas "de les pretensions al·legades contra ella, amb la imposició dels costos d’aquesta instància a la part demandant".

En una roda de premsa oferta ahir per Arenas per fer pública la sentència favorable, però no ferma, i que el PEN, com ja ha anunciat, pretén recórrer, el seu advocat defensor, Joaquim Badia, va remarcar la gran contundència de la sentència, en què s’afirma no només que totes les percepcions rebudes per Arenas eren regulars, responien a serveis prestats i havien sigut aprovades per la junta, sinó que Arenas percebia una quantitat inferior en comparació a la que percep de mitjana algú que ostenti les seves mateixes responsabilitats en associacions i institucions similars al PEN.

Així mateix, el lletrat assenyala que el percebut per Arenas és inferior al que aquesta hauria percebut si hagués conservat la seva plaça de catedràtica. Badia ha fet èmfasi en el fet que la demanda presentada el 2021 per la junta presidida per Gregori es basava en una sèrie de falsedats que els pèrits han demostrat, no sense dificultat, ja que, va assenyalar ahir Badia, el PEN es va mostrar reticent a presentar la documentació necessària per a la defensa d’Arenas fins al punt que es va haver d’acudir al jutge per exigir que aquesta documentació fos presentada. "El PEN va presentar uns 600 documents, però només els que els convenien, i va amagar aquells fonamentals per a la defensa", va explicar Badia, reiterant que la manipulació de documents va començar fins i tot abans del procés, quan a la web del PEN es van publicar les actes en les quals s’aprovaven les despeses i els pagaments realitzats durant la presidència d’Arenas.

Notícies relacionades

Poca transparència

"M’han esborrat per complet i no m’han deixat parlar –va comentar ahir Arenas–, una actitud paradoxal per a una associació que defensa la llibertat d’expressió". L’antiga presidenta lamenta la poca transparència amb què ha actuat la Junta, ometent informació –el socis encara no han rebut la sentència–, manipulant dades i creant un relat basat en la mentida. "En un inici es va dir que desviava diners per al procés, després se’m va acusar d’haver robat quadres, però en els repetits burofaxs que els vam enviar demanant que ens diguessin quines obres havia robat, de quins autors, de quin estil i amb quin preu de mercat, mai ens van contestar", continua dient Arenas, per a qui tot aquest assumpte té com a principal responsable Àngels Gregori i la seva junta directiva. El més dolorós ha sigut, en paraules d’Arenas, que "s’hagi utilitzat la confiança de socis en les juntes directives per enganyar-los de manera mesquina, tramposa i interessada".