TELEVISIÓ

‘Conspiranoicos’ es proposa desmuntar grans mentides

«La Sexta ha sigut pionera a desmuntar ‘fakes’», justifica el presentador

El nou programa de Jokin Castellón, que s’estrena demà, s’enfrontarà a Iker Jiménez i el seu ‘Horizonte’. «S’ha de ser agressius amb les mentides», afirma.

‘Conspiranoicos’ es proposa desmuntar grans mentides
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les tesis dels antivacunes i de l’anticiència, la que afirma que s’està fomentant el reemplaçament de la població europea amb emigrants… La Sexta desmuntarà les principals teories conspiranoiques que es difonen tant a Espanya com a l’estranger, així com els noms i els interessos dels que les propaguen, a Conspiranoicos, programa que estrena avui (22.30 hores) i que té al davant Jokin Castellón, periodista d’investigació, que també presenta cada nit a la cadena La Sexta clave. El nou espai competirà precisament contra Horizonte, d’Iker Jiménez, acusat d’alimentar aquestes teories.

"La Sexta ha sigut pionera en desmuntar fakes. Aquí fem un pas més enllà per veure qui està al darrere i per què ho fan", justifica Castellón, que va ser responsable a la cadena de la investigació dels Papers de Panamà, guanyadora del premi Pulitzer. "Perquè tots aquests missatges racistes, homòfobs i xenòfobs porten a la violència", afegeix el periodista.

César González Antón, director de La Sexta Noticias, reconeix que amb aquest programa (produït amb Newtral) entren en un terreny nou. "Hi havia cambres fosques de conspiracions, mentides, notícies falses, a què crèiem que era millor no donar-los pantalla per no fer-los publicitat. Però hem decidit crear un lloc on treballar amb aquestes notícies falses perquè han crescut molt, estan fins i tot en els congressos", incideix qui també està al càrrec de programes informatius de la cadena com Al rojo vivo, Más vale tarde, La Sexta Xplica, La Sexta Noche, La Sexta Columna i La Sexta Clave.

Debat sense friquis

"S’ha de ser una mica agressiu amb determinades mentides", incideix González Antón, que aclareix que tot i que parlen de teories conspiranoiques, no debatran amb els que les difonen. "Això no serà un xou de friquis", recalca, alhora que assegura que no busquen "la confrontació, sinó desmentir i comprendre com desmuntar aquestes notícies falses".

Per a això, comptaran amb una taula d’experts per abordar les fake news en àmbits com la ciència, la política internacional, la medicina i la seguretat i la defensa. Entre aquests estan el paleoantropòleg Juan Luis Arsuaga; la divulgadora Rocío Vidal (La Gata de Schrödinger); Gonzalo Fanjul, de l’Institut de Salut Global; els periodistes especialitzats en ultradreta i grups neonazis Miquel Ramos i Antonio Maestre; el professor de Relacions Internacionals Pedro Rodríguez; Jesús Bastante, especialitzat en conspiracions religioses i sectes; l’advocada i criminòloga Beatriz de Vicente; Elia Rodrigo, experta en seguretat i interior; el filòsof Vico, el periodista Emilio Doménech (Nanísimo) i el creador de contingut Rodrigo Taramona.

A l’emetre’s els dijous a la nit, un dels competidors de Conspiranoicos serà Horizonte, programa que presenta Iker Jiménez a Cuatro, al qual han acusat de ser la veu de moltes d’aquestes teories conspiranoiques.

Notícies relacionades

Tant González Antón com Castellón han volgut treure ferro a aquest enfrontament. "No té res a veure amb la competència, creiem que aquest programa té un fi en si mateix, donar armes als nostres espectadors contra les notícies falses", afirma el director de La Sexta Noticias.

El presentador coincideix amb ell: "Cada vegada hi ha més lloc per a tothom, la televisió és més gran i tot hi té cabuda. En el nostre programa, el que ens preocupa és desmuntar conspiracions".