Al palau de la música

La ‘Carmela’ de Plensa es queda a BCN vuit anys més

«És el més bonic que et pot passar, que la gent vulgui una obra teva», afirma l’artista

Collboni anuncia que l’artista serà reconegut amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la ciutat, que rebrà en un acte al Saló de Cent.

La ‘Carmela’ de Plensa es queda a BCN vuit anys més
2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona i l’artista Jaume Plensa han renovat el conveni per a la cessió de Carmela, l’escultura davant el Palau de la Música Catalana que s’ha convertit, en paraules de l’alcalde, Jaume Collboni, "en una veïna més" del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Així doncs, la peça, instal·lada l’abril del 2016, continuarà una "història d’amor" que no es podia "trencar" i seguirà al mateix lloc on és vuit anys més.

El consistori respon així a una campanya veïnal que havia arribat a reunir fins a 15.000 firmes perquè l’obra, que en principi formava part d’una exposició temporal, continués al mateix emplaçament, a l’exterior de l’edifici modernista, a una cantonada del Petit Palau. I allà seguirà fins al 2032 Carmela, que representa el rostre d’una nena –quatre metres i mig d’alçada– en ferro fos. "Això és el més bonic que et pot passar, que la gent vulgui una obra teva", va comentar Plensa en l’acte celebrat ahir al matí al Palau i al qual van assistir-hi, entre altres personalitats, el president actual de l’Orfeó Català-Palau de la Música, Joaquim Uriach, i la presidenta anterior, Mariona Carulla.

"A mi m’agrada més vendre i que m’encarreguin peces, però de vegades no esculls la manera", va fer broma l’escultor, de 69 anys, sobre la renovació de la cessió en dipòsit gratuït durant vuit anys més. Plensa va deixar caure a més que durant aquest temps espera crear alguna altra obra per a la ciutat.

Per la seva banda, Collboni va agrair la "generositat, empatia i correspondència" de l’artista, fill del barri de Sants, que, segons va revelar l’alcalde, tan sols va posar una única condició: que Carmela continués estant just al punt on és ara. "De vegades una peça troba el seu lloc", va remarcar el prestigiós escultor, que va explicar que amb els seus ajudants van calcular exactament la ubicació, i també va destacar com des del principi Carmela ha contribuït a la "regeneració" de l’espai. Una renovació de la cessió que, segons va compartir l’alcalde, es va forjar fa temps en una visita al taller de Plensa amb la companyia, entre altres, de Salvador Illa.

"Història d’amor"

Notícies relacionades

Més enllà de prolongar vuit anys més aquesta "història d’amor" entre la ciutadania i l’artista, Collboni va anunciar que Plensa serà reconegut amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de la ciutat, condecoració que rebrà en un acte solemne al Saló de Cent. "És un dels autors més brillants de la cultura catalana i barcelonina", va assenyalar l’alcalde sobre l’escultor, que, entre altres guardons, l’any 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi.

"Volem que la història d’amor sigui reconeguda i visibilitzada", va concloure. I Plensa, que va donar les gràcies a Collboni per haver-lo "rescatat" fa uns anys "en un moment de molta foscor", va acceptar amb humor el reconeixement: "Quan em van donar el Premi Velázquez, l’endemà vaig anar a la clínica Plató a fer-me una revisió mèdica perquè pensava que era el final de la vida... Ara hauré d’anar al Clínic".