Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’

El raper de l’Hospitalet torna a ‘casa’ per rodar un videoclip després que un jutge hagi arxivat el procés obert contra l’artista i tombat així la mesura cautelar que li prohibia entrar al seu barri per uns aldarulls d’octubre del 2022.

Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Morad ha tornat a la Florida. El raper de l’Hospitalet de Llobregat ha tornat al seu barri gairebé dos anys després que una jutge li prohibís, a través d’una mesura cautelar, entrar a la zona dels blocs per la seva suposada relació amb la crema d’uns contenidors i vehicles i llançament de pedres que van tenir lloc allà la nit del 20 d’octubre del 2022. Un cas que ara el titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Hospitalet, Alfonso Pérez Puerto, ha arxivat a petició de la fiscal. El magistrat conclou, segons recull la interlocutòria de sobreseïment a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que "no hi ha prou indicis per atribuir a l’investigat la perpetració d’un delicte d’atemptat ni de desordres públics".

Morad, així, ha celebrat el final d’aquest procés penal, que suposa el final del seu desterrament, amb una cançó sobre la lleialtat –"solo confío en la sombra mía", diu a No me duele, publicada aquesta mitjanit– i el seu videoclip gravat, és clar, envoltat dels seus dies enrere a la Florida, escenari que l’ha vist créixer en tots els sentits.

"Desproporcionada"

Des d’octubre del 2022 Morad no trepitjava aquesta zona concreta del seu barri, amb la qual segueix implicat a través del patrocini –amb la seva marca MDLR– del seu equip de futbol, a causa d’una mesura cautelar decretada després de passar una nit a comissaria i qualificada al seu dia de "desproporcionada" per la seva defensa, exercida per l’advocat penalista Fernando Martínez Iglesias. En concret, al raper, de 25 anys, se l’acusava d’induir a tirar pedres i cremar contenidors –aquella nit tres cotxes van ser afectats pel foc– i presumptament oferir diners per a això, després d’un enfrontament amb agents de la policia local.

"Faré que cremi la Florida i a aquests [assenyalant un grup de joves que l’acompanyaven] els pagaré mil euros perquè apedreguin cada cotxe de policia que s’acosti als blocs", va afirmar la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet que va expressar aquell 20 d’octubre del 2022 el cantant, que aquella nit estava amb diversos joves gravant un videoclip. La fiscal sosté que tot i que aquesta frase pot ser una "falta de consideració cap als agents", per si sola, "no sembla constituir una incitació immediata a l’ocorregut, o dirigir-se als integrants del grup amb prou intensitat per afirmar" que Morad "tenia el domini de l’acció" i atribuir-li el llançament de pedres. Per això, recalca que no existeix "cap element probatori que permeti vincular l’investigat amb l’acció descrita més enllà del dubte raonable", després d’analitzar les declaracions testificals, els vídeos obtinguts a través de les xarxes i la informació sostreta dels dos telèfons intervinguts al cantant.

La fiscal afirma també que en la minuta policial es refereix que "Morad estava clarament a càrrec del grup", malgrat que no precisa "cap comportament concret", tan sols l’"expressió atribuïda a l’investigat" citada anteriorment. Del bolcat dels seus mòbils únicament s’extreu un missatge de WhatsApp en què manifesta: "Jo entenc que de vegades se m’escapa de les mans allò de cremar i això, no està bé, però és que ja no soc ni jo, la mateixa gent odia que abusin de mi", prova que per a la fiscal "no resulta suficient per atribuir-li la perpetració del delicte".

Insults als policies

L’escrit de la fiscalia sí que apunta que els insults cap als policies –com el que es desprèn d’una story d’Instagram publicada aquella nit pel cantant en la qual es podia escoltar cridar "la perra del rubio" i al fons el cordó policial– "constitueixen una actitud irrespectuosa" que "podrien constituir a tot estirar una infracció administrativa", una cosa que el jutge ordena comunicar als Mossos d’Esquadra per si volen iniciar un procediment d’aquest tipus en matèria de protecció de seguretat ciutadana.

Al seu torn, la fiscal destaca que durant la intervenció policial d’aquella nit, en la qual es van produir incendis en quatre punts diferents del barri, "no es va identificar cap individu amb l’origen dels focs, ni es va localitzar l’investigat en l’esmentat moment". Tampoc les declaracions testificals aporten "cap element rellevant sobre l’autoria dels incendis".

D’aquesta manera, Morad deixa enrere un cas que l’estava perseguint després que recentment hagi complert una pena de sis mesos de presó per un delicte de conducció temerària.

Notícies relacionades

Una agenda ambiciosa

El Sant Jordi i Europa, a l’horitzó

Morad, una estrella nascuda en els marges amb més de 12 milions d’oients a Spotify, maneja ara una ambiciosa agenda. Abans que s’acabi l’any, està previst que debuti en solitari al Wizink Center de Madrid (23 de desembre), on ja va actuar en un xou especial amb el granadí Dellafuente el desembre de l’any passat. I tot just estrenar el 2025, l’artista de l’Hospitalet s’ha d’enfrontar al seu primer Palau Sant Jordi (3 de gener), un concert per al qual, per cert, queden molt poques entrades. Un salt lògic després que el 2024 ja omplís tres nits consecutives el seu germà petit, el Sant Jordi Club, amb la presentació del seu primer disc Reinsertado. I a l’horitzó també, més enllà d’aquestes dates assenyalades, Morad va anunciar fa uns dies una gran gira europea amb gairebé una quinzena de concerts durant el febrer. Viatjarà a Londres (2 de febrer), París (3), Oslo (11), Berlín (16) i Zúric (22). No serà la seva primera vegada a l’estranger, perquè ja va complir amb nota un tour d’aquest calibre el 2023.