Una sèrie s’inspira en el cas de l’assassí de sensesostre a BCN
No es tracta d’un ‘true crime’, ja que tots els personatges són pura ficció
David Verdaguer i Ángela Cervantes protagonitzen l’esperada ‘El mal invisible’, presentada ahir a Sitges i l’estrena de la qual a TV3 i 3Cat es preveu per al 2025.

El març del 2020 va ser un mes terrorífic per a tota la població de Barcelona: va ser llavors quan l’OMS va declarar el coronavirus com a pandèmia i es va decretar el confinament. Però encara pitjor ho tenien, com de costum, els que vivien al carrer, convertits en víctimes potencials d’un assassí en sèrie que els atacava mentre dormien. Van ser en total tres assassinats en tan sols onze dies. El terrible cas ha inspirat un thriller serialitzat, El mal invisible, producció de The Mediapro Studio en col·laboració amb 3Cat, que l’estrenarà a TV3 i la seva plataforma el 2025. Els seus dos primers episodis es van veure ahir a la pantalla més gran del festival de Sitges.
El seu creador i coguionista, Lluís Arcarazo, guanyador del Goya al millor guió adaptat per Salvador (Puig Antich) explica a EL PERIÓDICO com va començar tot: "Durant el confinament, a casa era jo qui sortia a comprar. I una vegada, al tornar, recordo haver dit a la meva família que estàvem vivint una cosa increïble, una cosa sobre la qual s’havien d’escriure històries. Justament per aquella època, els diaris van començar a publicar les notícies sobre persones sense sostre assassinades a cops".
La Barcelona pandèmica, sense bars oberts, sense els turistes, va acabar portant la història a terrenys expressius i paisatgístics propis del nordic noir. "La nostra ciutat s’havia tornat freda i distant, cosa que va fer que una sèrie pensada, en principi, com una cosa pròxima a David Fincher o Michael Mann acabés sent més escandinava", explica la directora Marta Pahissa (Cites, Ser o no ser).
Sobretot, insisteix Arcarazo, no ho anomenem true crime. La sèrie pot seguir amb bastanta fidelitat la investigació original dels Mossos d’Esquadra, però tots els personatges ("i els extrems als quals els porta") són pura ficció. En el centre tenim dos policies de caràcters molt diferents, però obligats a entendre’s, com és efectiva tradició. David Verdaguer encarna el sergent Quique Molina, un home difícil que passa per un moment difícil. Al seu costat trobem l’agent Marga Muñoz (Ángela Cervantes), un personatge que va més per les vies reglamentàries i per a la qual la feina és una via d’escapament d’una vida familiar complicada.
A Cervantes li semblava interessant explicar un personatge femení ficat en un món masculí. "En general és difícil ocupar posicions de poder, però si ets dona has de demostrar el doble", explica. Per a Verdaguer, aquest projecte era una oportunitat de sortir de la masculinitat vulnerable. "Em va alegrar que em proposessin un personatge que no era un català trist, sinó un català enfadat, amb més testosterona [riu]".
Aquí es dona, a més, rostre, veu i personalitat als sensesostre, comunitat rarament representada en la ficció. "Per a la gent són invisibles", diu Arcarazo. "És així com ens hi relacionem, sense voler veure’ls. I volíem mostrar que tenen conflictes, que tenen una personalitat, que els han passat coses... Qualsevol de nosaltres, en segons quines circumstàncies, podríem acabar vivint al carrer".
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Avís de «perill» El Meteocat preveu una tarda de dissabte d’intenses pluges a Catalunya
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Col·legi Mare de Déu del Carme Acomiadat el director d’una escola de Terrassa en plena investigació per denúncies de radicalització ultracatòlica
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe