Novetat discogràfica

Un cant a l’amistat de Love of Lesbian

El grup barceloní publica demà divendres ‘Ejército de salvación’, el seu desè disc, amb duets amb Eva Amaral, Jorge Drexler, Zahara, Leiva i Rigoberta Bandini.

Un cant a l’amistat de Love of Lesbian
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Aquell setè de cavalleria al rescat, al qual Love of Lesbian invoca al seu nou àlbum, està fet de vincles afectius i de llaços que no són necessàriament de sang, i que al parer de la banda representen la substància més sòlida en el nostre pas per aquest món. "L’amistat és un motor més fiable que l’amor romàntic, que està sobrevalorat", considera, trepitjant fort, Santi Balmes. "I els amors que duren són els que es converteixen en amistat". Sentències per al racó de pensar que floten al voltant d’Ejército de salvación, desè disc del grup i que mostra senyals que suggereixen un final de cicle.

Ells no es van plantejar fer un àlbum conceptual, ni creuen que aquest ho sigui, però el fet és que l’amistat és un leitmotiv troncal en algunes de les cançons. Va ser Leiva, un dels convidats, el que els va donar la pista, quan els va donar a entendre que el tema Ejército de salvación havia de donar títol al conjunt de l’obra. "Fins aquell moment pensàvem titular-lo Mis vecinos los humanos, però ell va veure clar que hi havia un nexe comú en diverses lletres, un concepte en què no ens havíem fixat", assegura el guitarrista Julián Saldarriaga. "Les paraules que expliquen aquest disc són complicitat, lleialtat, vincle, conversa... Hi ha menys metàfora que altres vegades que en discos com El poeta Halley".

Missatges al grup

La cançó que més visiblement captura aquest esperit és La hermandad, amb la seva dinàmica corpulenta i la seva exaltació de l’emotivitat (Balmes li havia posat com a títol de treball Arcade, per Arcade Fire). ¿Un homenatge a la banda? "I al nostre crew, gent que fa molt temps que està amb nosaltres, viatjant i compartint hotels", apunta el cantant. Altres temes, com Qué vas a hacer (duet amb Eva Amaral) o Una conversación pendiente, contenen "missatges en aquella línia que Santi enviava al grup", observa Saldarriaga. "Per això aquest disc és molt terapèutic per a nosaltres, de neteja".L’observació de les relacions humanes porta Balmes a advertir que "l’amistat tindrà cada vegada més importància en la societat, perquè les famílies són cada vegada més reduïdes i s’inventaran noves maneres de conviure", opina. "Persones grans, per exemple, que s’uniran perquè, si no, la seva soledat seria insuportable. Ja està passant".

Ejército de salvación reforça la seva evolució cap al mig temps. ¿Evolucionen en paral·lel a la seva admirada banda The Cure? "És una qüestió de bioritmes, que amb els anys han baixat. Ara estic més pendent de trobar el meu jo més íntim i sincer, més enllà d’artificis", cavil·la Balmes. És també el seu àlbum amb més duets, cinc: també amb Zahara, Jorge Drexler i Rigoberta Bandini. Aliances que reforcen aquesta idea de fer pinya. "També respon a una necessitat d’obrir les finestres. Jo estic bastant cansat de sentir-me cantar", assegura. Al cap i a la fi, durant anys ell va esquivar el paper de frontman. "Jo era sempre el número dos a les bandes: teclista, baixista, guitarrista... Li he agafat el gust, però no era la meva posició ideal". Saldarriaga afegeix que "C. Tangana va demostrar que podia fer un disc sensat sense haver d’estar cantant tota l’estona".

Canvi de rasant

Notícies relacionades

Fa gairebé un any, unes declaracions de Balmes a RAC1 van donar a entendre que Love of Lesbian podia estar acostant-se al seu final. Ells no se separen, remarquen, si bé amb aquest àlbum tanquen contracte amb Warner i es plantegen flexibilitzar d’ara endavant el seu modus operandi. "Fa més de 25 anys que estem en un cicle de disc-gira, i ens ve de gust sortir una mica d’això", confessa el bateria Oriol Bonet. "Però, ¿quan s’acabarà el grup? Espero que mai", afegeix Saldarriaga, que sospesa un projecte individual. "Jo vull fer un disc en solitari, El Santi també, s’han obert finestres allà". Balmes assenteix, tot i que reconeix que ara mateix li fa "mandra pensar-hi".

De moment La hermandad tour arrenca el mes que ve a Mèxic (nou concerts), i a partir del gener a Espanya, amb dates a Razzmatazz (dies 10 i 11). Campanya de clubs. ¿No s’atreveixen amb llocs més grans? Oriol Bonet deixa una pista. "Ho farem, però... el 2029 es complirà el 20è aniversari de 1999".