Barcelona, protagonista

El test català que veu si un càncer de mama és greu entra a Itàlia

Inbiomotion arriba a un acord amb SPA Farma perquè distribueixi la seva eina entre els hospitals del país, cosa que ja passa a Espanya, l’Àfrica subsahariana, el Regne Unit i Irlanda.

El test català que veu si un càncer de mama és greu entra a Itàlia
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Els oncòlegs italians podran predir la gravetat d’un càncer de mama en un estadi molt inicial gràcies a tecnologia catalana. Inbiomotion, una empresa sorgida arran d’investigacions portades a terme a l’IRB Barcelona i a l’ICREA, ha arribat a un acord amb la farmacèutica italiana SPA Farma perquè sigui aquesta companyia la que distribueixi el seu test MAF al país transalpí. Així, la companyia amb seu a Barcelona aconsegueix portar la seva proposta a un cinquè mercat, després de segellar aliances d’aquest estil a Espanya (amb Palex), l’Àfrica subsahariana (amb The Scientific Group) i el Regne Unit i Irlanda (amb Source Biosciences).

"El test MFA prediu el pronòstic de les pacients amb càncer de mama i ajuda l’oncòleg a identificar aquelles en què es podria prevenir la recurrència i es podrien beneficiar del tractament adjuvant amb bifosfonats, comunament utilitzat per tractar l’osteoporosi", contextualitza en un comunicat aquesta biotech liderada pel doctor Roger Gomis i finançada, entre d’altres, per Ysios Capital, Caixa Capital Risc, Alta Life Sciences i la Fundació Vila Casas. "La prova també identifica aquelles pacients el pronòstic de les quals empitjoraria si fossin tractades o estiguessin sent tractades amb bifosfonats", afegeix.

En definitiva, molta més informació per al doctor en un camp on és crític tenir-ne. "Tenir la capacitat d’identificar les pacients amb més risc de recurrència i poder personalitzar-los el tractament és vital per a la seva supervivència i qualitat de vida", explica Inbiomotion, que parteix de la base que aquest càncer és el més comú entre dones i que xifra els nous diagnòstics en dos milions cada any arreu del món.

L’essència de la seva proposta és haver descobert, fa més d’una dècada, el doctor Gomis, que el gen MAF és un biomarcador perfecte per predir la metàstasi òssia en el càncer de mama. D’aquí ve el desenvolupament d’un kit que ajudés a detectar més fàcilment aquest tipus d’informació. Ho van acarar amb un assaig clínic en el qual van treballar amb tumors de més de 6.000 pacients i van demostrar que la fórmula funcionava. Tot i així, Gomis ha continuat investigant entorn d’aquesta proteïna, fins al punt de publicar recentment a la revista Nature Cell Biology altres descobriments respecte a la seva manera d’actuar i a saber per quin MAF augmenta el risc de metàstasi en pacients amb càncer de mama. "Aquesta troballa suposa un pas crucial en la comprensió de les bases moleculars de la metàstasi i té implicacions molt rellevants a l’hora de fer-ne el tractament", assenyala el comunicat.

La potència de SPA Farma

Notícies relacionades

La companyia, mentrestant, continua avançant en el desplegament del seu test MAF. El soci triat per fer-ho a Itàlia no és menor. Es tracta d’una farmacèutica familiar fundada pel fisiòleg Rodolfo Ferrari i avui capitanejada per la seva neta, Alisée Matta Echaurren. L’empresa és coneguda a Itàlia pel fet de ser una de les primeres a produir i comercialitzar penicil·lina al país durant la postguerra, un èxit que es va aconseguir gràcies a la col·laboració científica amb el mateix Alexander Fleming.

"Creiem que aquesta associació amb SPA Farma tindrà un paper crucial en la consecució dels nostres objectius en el mercat italià", diu el president executiu d’Inbiomotion i també president executiu d’Ysios Capital, Joël Jean-Mairet. "Aquesta col·laboració representa un pas endavant per situar la medicina de precisió a l’abast de més pacients", afegeix.