GUARDONS

La Fundació Macba llança el primer premi dotat amb 80.000 euros

Vista de Ensemble lunar per a mars a l’alça en el MACBA.

Vista de Ensemble lunar per a mars a l’alça en el MACBA. / Dani Pujalte

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La Fundació Macba ha anunciat la posada en marxa d’un premi d’art contemporani destinat a potenciar l’interès per artistes d’Espanya i Portugal o residents als esmentats països. "No crec que el guanyador o guanyadora sorprengui ningú", va destacar ahir Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació Macba. El seu nom es donarà a conèixer el pròxim 26 de novembre i el mateix dia hi haurà la gala de lliurament de premis. La dotació del primer premi serà de 50.000 euros i el dels tres finalistes, de 10.000 cada un. "El guardó, bianual, premiarà aquell artista que més ens hagi sorprès o emocionat els últims dos anys", va declarar Grandes.

"Aquest premi aspira a verbalitzar el món de la creació contemporània, un art que costa entendre, amb la intenció d’ajudar a donar-li més difusió", hi va afegir. El premi no va encaminat a artistes emergents ni premia una carrera. L’objectiu és impulsar l’interès per l’obra d’algú que està en ple desenvolupament i amb això, potenciar l’interès per anar a les galeries i als museus.

Un dels més lucratius

Notícies relacionades

Atorgar 80.000 euros en premis no és cap bestiesa. El prestigiós Turner a Anglaterra atorga 25.000 lliures al guanyador i 5.000 als finalistes. I, a França, el Duchamp és de 35.000 euros. "És una quantitat important", va destacar Grandes. En comparació als grans premis que s’atorguen a Espanya, el Premi Fundació Macba figura entre els més lucratius. El Premi Joan Miró atorga 50.000 euros i el Premi Velázquez, 100.000. Però aquests dos, a diferència del nou guardó garanteixen una exposició a l’artista premiat.

Una reproducció a mida reduïda de L’onada d’Oteiza, escultura situada davant el Macba, a la plaça dels Àngels, simbolitzarà el nou guardó que aspira a dinamitzar l’ecosistema de l’art contemporani.