Guardó

Raúl Quinto, Premio Nacional de Narrativa amb ‘Martinete del rey sombra"

Raúl Quinto

Raúl Quinto / Archivo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Raúl Quinto (Cartagena, 1978) és el flamant Premio Nacional de Narrativa, amb una dotació econòmica de 30.000 euros, per Martinete del rey sombra (Jekyll & Jill), obra que recrea l’arrest massiu de gitanos que es va produir el 30 de juliol del 1749, sota el regnat de Ferran VI i per ordre del marquès de la Cala. Un episodi conegut com la Gran Batuda i considerat un projecte fallit d’extermini de la població gitana espanyola.

Notícies relacionades

El jurat, presidit per Jesús González, subdirector general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, va destacar aquesta obra "per ser una proposta brillant que, situant-se en la frontera entre gèneres, crea un original assaig novel·lat d’interpretació històrica". "Amb un estil ric en matisos –prossegueix l’acta del jurat–, pròdig en metàfores i magnífiques descripcions, Raúl Quinto presenta un retrat vigorós d’època en el qual dissecciona de manera encertada les pràctiques, els conflictes i els ritus de l’Estat de l’Antic Règim i de l’intent d’extermini d’una minoria com el poble gitano". Així mateix, el jurat assenyala que Martinete del rey sombra és "una novel·la rodona, de gran esforç estilístic i fascinants jocs de perspectives que dona llum sobre una part silenciada i bastant desconeguda de la història d’Espanya".

Raúl Quinto és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Granada i en l’actualitat resideix a Almeria, on exerceix com a professor. Ha escrit llibres de poemes com La piel del vigilante (DVD, 2005), La flor de la tortura (Renacimiento, 2008), Ruido blanco (La Bella Varsovia, 2012), La lengua rota (La Bella Varsovia, 2019) o el quadern Sola (La Bella Varsovia, 2020). També ha publicat llibres de narrativa híbrida com Idioteca, Yosotros (Caballo de Troya, 2015) i Hijo (La Bella Varsovia, 2017).

Temes:

Granada Gitanos