10 concerts seguits: el pròxim pols BCN-Madrid

Les residències d’artistes en un escenari, com Adele aquest estiu a Múnic o Dani Martín l’any que ve al Wizink Center, disparen la tendència que associa música en viu i turisme.

10 concerts seguits: el pròxim pols BCN-Madrid
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Viatjar per acudir a un concert o a un festival ha deixat de ser una pràctica pròpia de friquis de la música. Informes de tot tipus, des de l’INE a la societat d’estudi de mercats YouGov o el cercador de vols Skyscanner, situen el gig tripping (viatjar per acudir a un bolo) com una tendència molt a l’alça. Intensament en la clientela espanyola, amb aquest 48% dels ciutadans disposats a agafar un vol curt per veure un artista (i un 13% un vol de llarga distància).

Les grans figures tendeixen a fer menys gires i a compactar les seves aparicions. Fins i tot en una única seu: aquestes pròximes 10 actuacions de Dani Martín l’any que ve al Wizink Center. Estem veient coses sorprenents i la palma se l’emporta Adele, que aquest mes d’agost va oferir a Múnic 10 xous únics a Europa en un macroescenari construït només per a ella, l’Adele Arena. Un muntatge pop-up, vist i no vist, que ha congregat 750.000 persones. Per a l’artista, tot són avantatges: menys despeses de producció, mitificació del gran esdeveniment exclusiu. Pino Sagliocco, president de Live Nation España, parla d’això a la publicació especialitzada Pollstar, i apunta a Espanya com a "escenari ideal" per la seva bonança climàtica. I des del Wizink Center insinuen que hi haurà més residències com la de Dani Martín.

Notícies relacionades

S’acosta un altre capítol en el duel entre Madrid i Barcelona per la capitalitat de la música en directe de gran format. Ja fa temps que veiem que les estrelles moltes vegades prefereixen lligar dos concerts en una de les ciutats que un en cada una. Els d’Aitana al Bernabéu (que ja veurem com acaben) van en la línia de situar la capital com a coliseu de l’star-system espanyol. Les comunicacions són crucials i Madrid és el quilòmetre zero d’un AVE radial, mentre que Barcelona es troba en una cantonada del mapa i l’eix mediterrani és una calamitat. Però a la lliga internacional les coses pinten diferent. La capital catalana desperta més atractiu entre el turisme guiri, on és un líder clar (6,69 milions de visitants el 2023, davant els 5,35 de Madrid). Allà van estar les quatre nits de Coldplay a l’Estadi Olímpic, l’any passat.

¿Fastigueja que el teu artista preferit aposti per una altra ciutat i que a sobre hi sigui dues, o quatre, o deu nits, i a la teva, cap? Doncs caldrà acostumar-s’hi. Allà i aquí. I atenció, perquè la rivalitat s’ampliarà: Sevilla va funcionar aquesta primavera amb AC/DC a La Cartuja i València escalfa motors amb el Roig Arena (18.500 localitats), que preveu obrir el 2025.