Cimera de laboralistes de Baker McKenzie

La seu barcelonina del bufet internacional acaba de reunir 200 advocats de tres continents per analitzar els canvis en la regulació laboral.

Cimera de laboralistes de Baker McKenzie
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els principals despatxos d’advocats de tot Europa es preparen per a uns mesos d’intensa activitat amb els seus clients. L’estiu del 2026 coincideix l’entrada en vigor de diverses directives aprovades per la Unió Europea, que introduiran importants novetats laborals, i les grans empreses volen arribar amb els deures fets. "Espanya, en molts aspectes, està sent pionera i gran part de les noves directives ja les té molt integrades en la seva pròpia normativa", explica la sòcia codirectora de Baker McKenzie a Espanya, Mireia Sabaté.

La laboralista rep EL PERIÓDICO a les oficines que el despatx té a l’avinguda de la Diagonal de Barcelona i que fa tot just uns dies –entre el 9 i l’11 d’octubre– ha organitzat una reunió a la capital catalana a la qual han acudit més de 200 advocats de les 24 seus que té distribuïdes per Europa, el Pròxim Orient i l’Àfrica.

En matèria d’igualtat, segons va poder contrastar Sabaté amb els seus col·legues del Regne Unit, Alemanya o França, entre d’altres, les empreses espanyoles seran de les que menys adaptacions hauran de fer per complir amb la directiva de transparència retributiva, que haurà d’estar en vigor abans de juny del 2026. El principal canvi, segons explica, és que formalment la UE requerirà que a les empreses, per a categories laborals semblants, no hi pugui haver una bretxa salarial superior al 5% entre homes i dones. Actualment, la legislació espanyola contempla un 25%, cosa que representa una diferència considerable, però ja té l’esquema format. "Al Regne Unit, on intenten compassar-se bastant amb la legislació europea, a penes tenen res en aquest sentit", afirma Sabaté.

La data límit perquè els estats de la UE integrin els continguts mínims d’aquesta directiva en les seves legislacions nacionals coincideix en el temps, en el cas espanyol, amb la llei de paritat, que estableix que en tots els consells d’administració de les cotitzades de l’Ibex 35 hi haurà d’haver un 40% de dones. Un any més tard, a partir del 30 de juny del 2027, aquesta obligació imperarà per a totes les cotitzades borsàries.

Una altra novetat que arribarà aquell estiu del 2026 –en el qual també entrarà en vigor el nou reglament en matèria d’intel·ligència artificial– incumbeix directament els processos de selecció de personal de les empreses. "A partir del 7 de juny del 2026 s’acaba allò de ‘salari a convenir’ en les ofertes de feina. Tampoc et podran preguntar quant estaves cobrant en la teva anterior feina. L’empresa haurà d’especificar el sou exacte que ofereix per a aquesta posició", explica Sabaté.

Activitat regulatòria global

Des dels ertos durant la pandèmia, fins a la reforma laboral del 2021, passant per la llei de teletreball o els plans d’igualtat, el món del treball està vivint uns anys d’intensa activitat regulatòria. Una intensitat que promet anar sumant nous temes, com, per exemple, els canvis en el registre de jornada o la reforma del cost de l’acomiadament. Aquest fet obliga professionals com Sabaté a estar constantment al dia i traslladar aquestes novetats a les empreses, perquè s’hi adaptin en temps i forma. "Al final la regulació és bona si serveix per ajustar situacions que es donen perquè tens un marc i saps on vas, t’agradi més o menys", opina.

Notícies relacionades

Sabaté codirigeix, junt amb Rodrigo Ogea, el despatx d’advocats Baker McKenzie des de juliol d’aquest any. Des del 2001 es troba en aquest bufet d’origen nord-americà , des d’on ha anat escalant des de les seves primeres feines com a becària fins a, de moment, convertir-se en la primera sòcia de laboral a accedir a aquesta posició directiva.

La 19a edició de la Barcelona Design Week inicia avui les activitats, amb un centenar d’accions dirigides al públic general al llarg de 10 dies. Alessandro Manneti, el seu comissari, va explicar ahir en la presentació que, sota el lema Design for human future, la BDW "pretén donar resposta a desafiaments globals", com el de l’aigua, tema central d’aquesta edició.