Els Reis presideixen la gran festa del 75è aniversari

El premi literari va tornar a congregar a Barcelona una àmplia representació de polítics, escriptors i figures televisives.

Els Reis presideixen la gran festa del 75è aniversari
2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

A la Barcelona de postguerra i amb un capital de 100.000 pessetes, José Manuel Lara i la seva dona, María Teresa Bosch, van fundar el 1949 l’editorial Planeta. Li van posar aquest nom perquè a Lara, andalús d’El Pedroso (Sevilla), no se li acudia "res més gran". No anava desencaminat. 75 anys més tard, els Reis van presidir ahir a la nit al MNAC i per quarta vegada l’entrega del Planeta. L’última vegada que vam veure Felip i Letizia a la festa de l’editorial que avui lidera el mercat editorial espanyol va ser el 2020, en temps de mascareta, quan es va revelar qui hi havia darrere del pseudònim Carmen Mola.

Aquesta edició va servir per constatar la tornada del que els cronistes polítics anomenen "normalitat institucional", amb la presència del president Salvador Illa. L’últim president que va acudir al guardó va ser, de fet, Carles Puigdemont, abans de canviar de codi postal de manera una mica abrupta. Va ser el 2016, en què va coincidir amb els Reis, la llavors vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, Ana Pastor i Santi Vila. Ha passat el temps.

Felip va tenir paraules de record per a Antonio Skármeta, l’escriptor xilè mort ahir, guanyador del Planeta el 2003. També va elogiar la trajectòria del grup liderat per Creuheras. "El Planeta aconsegueix, any rere any, que es parli de llibres; que la invitació a la lectura ocupi el lloc que mereix en la nostra actualitat. Aquesta és, per si sola, una gran notícia, ja que com va dir Vargas Llosa, al recollir, el 2010, el Nobel de Literatura, ‘aprendre a llegir és el més important que m’ha passat en la vida’", va afirmar. "La lectura és essencial per formar ciutadans lliures. Llegir dona forma a la nostra imaginació, a la nostra comprensió del món, al nostre esperit crític".

Notícies relacionades

Els Reis van arribar a la Sala Oval flanquejats per Illa (assegut en el sopar a la dreta de Felip), els ministres Jordi Hereu i Ernest Urtasun i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. El primer a trepitjar la catifa blava va ser l’amfitrió, el president del grup, José Creuheras i la seva dona, Columna Martí. Després van desfilar els escriptors: els primers, l’acadèmica Carme Riera i Juan Trejo, i després un llarg degoteig d’explanetaris com Sonsoles Ónega, Eva García Sáenz de Urturi, Cristina Campos (amb el seu marit Jaume Balagueró) i Manuel Vilas. També Juan Manuel de Prada, Marta Robles, Vanessa Monfort, Marcos Chicot amb Carme Chaparro, Dolores Redondo i César Pérez Gelida, Ángel Martín i Henar Álvarez en tàndem, Pilar Eyre, els Carmen Mola, María Dueñas, Ayanta Barilli i Nieves Herrero.

També hi van ser Júlia Otero, Luis del Olmo, Matías Prats i Mónica Carrillo, Gonzo, Mamen Mendizábal i José Yélamo. Ni María del Monte, acompanyada de la seva dona, s’ho va voler perdre.