"Al meu oncle li hauria encantat vestir Kamala"

Lesley Frowick, neboda de Halston, el gran dissenyador americà de l’era Studio 54, va visitar ahir la 080 Barcelona Fashion per entregar la beca de la fundació dedicada al modista, que per primera vegada col·labora amb el grup IED, especialitzat en disseny i moda.

"Al meu oncle li hauria encantat vestir Kamala"
2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Roy Halston Frowick va ser considerat al seu dia "el dissenyador de moda més important dels EUA" per Newsweek. Si a Europa Yves Saint Laurent elevava l’alta costura als altars, a l’altra banda de la bassa gran qui remenava les cireres o, més ben dit, la microfibra era un ignorant d’Iowa (Des Moines, 1932 - San Francisco, 1990) amb bon nas per detectar les tendències.

Va fer seu el beix, el coll halter, la màniga ratpenat, els suèters de caixmir, el mono, els tops amb pantalons fluids, les túniques, gel·labes i caftans... i el seu encert més gran, el vestit camiser amb teixit ultravellutat que va llançar el 1972. Van ser els seus anys més lúcids. Al principi no es drogava, ni bevia; només volia treballar i "portar l’alta costura i l’estilàs a tot Amèrica", com solia repetir.

"Va ser el pare americà de l’elegància atemporal, la simplicitat i la sofisticació ultrasexi", resumeix amb orgull Lesley Frowick, la seva neboda i un dels seus parents al capdavant de la Fundació With Love Halston, que des del 2022 s’encarrega de difondre el llegat d’aquest dissenyador. Les seves peces icòniques es van convertir en sinònim de la dècada de 1970 i de la glamurosa era de Studio 54.

Virginia Ceruti, premiada

Frowick va entregar ahir al Recinte Modernista de Sant Pau la beca de la fundació dedicada al modista, que per primera vegada col·labora amb el grup IED, especialitzat en disseny i moda. La guanyadora és la jove Virginia Ceruti, estudiant de l’IED Barcelona, que es va imposar davant vuit estudiants amb un look inspirat en la mitologia grega però seguint l’estètica de Halston (una capa blava amb una espatlla descoberta, tan halstoniana com els pantalons verds de caiguda increïble amb què es completava el simple i glamurós conjunt) i amb criteris sostenibles i comercials.

Notícies relacionades

"De les sis edicions del premi [dues per any], aquesta ha sigut la més difícil per al jurat. El nivell ha sigut el més alt. Ha sigut meravellós com han interpretat Halston des d’una òptica moderna i alhora atemporal", deia Lesley, amb una gran semblança amb el seu desaparegut oncle, el modista que a finals de 1960 va rebre l’encàrrec de la seva vida: Jackie Kennedy va triar un dels seus dissenys per a la cerimònia presidencial del seu marit, JFK. El primer modista pop-star, a qui Ryan Murphy va dedicar una sèrie a Netflix, Halston –"inexacta" i "fictícia", segons Lesley–, va aconseguir els artistes del moment, com Andy Warhol, i va vestir famoses com Liza Minnelli, Elizabeth Taylor, Anjelica Huston i Bianca Jagger (que en una de les festes de Studio 54 va arribar mig despullada al cim un cavall blanc). Sempre envoltat d’una comitiva de models (les haltonettes), també va arribar a crear una de les fragàncies més venudes de tots els temps en el seu característic flascó de perfum en forma de llàgrima, dissenyat per Elsa Peretti, l’artista i íntima amiga del dissenyador.

Ningú coneix millor la seva història i el seu llegat; per això Lesley Frowick afirma amb rotunditat: "Halston hauria volgut vestir Kamala Harris". I assegura la guardiana del llegat que Naeem Khan, deixeble de Halston, és un dels dissenyadors de capçalera de Michelle Obama des dels seus temps de primera dama.