Política i moda

Que mengin pastissos

El toc d’atenció de Felip a Letizia ha sigut qualificat des de «divertit» fins a «agressiu». ¿Podem imaginar l’escàndol si hagués sigut al revés? 

planeta

planeta

2
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

No s’ha de fer, però pocs plaers hi ha més apetitosos que enfonsar un dit en un deliciós pastís (potser només comparable a fer-ho en una esponja floral). Obvio, també, que és una porcada si es tracta d’un menjar compartit perquè el menjar, igual com quan bufem les espelmes, queda contaminat. No obstant, allà hi ha la temptació i en l’entrega del Planeta, dimarts a la nit, la reina Letizia no va poder resistir-s’hi. Això sí, ho va fer amb un ganivet d’untar. Un mínim de maneres, és clar.

Tenint en compte la sana alimentació que, asseguren, segueix la Reina, està clar que posar-se sucre (verí) a la boca sense més dilació no era la seva font de desig. Tampoc el seu caràcter públic, sempre tan perfeccionista i exigent amb les seves filles i marit, explicava aquell moment d’improvisació i suposada gresca a la taula. Si bé alguns dels comensals riuen amb l’ocurrència (broma) que sembla que li proposa l’alcalde de Barcelona (Jaume Collboni fa el gest amb la mà com indicant-li que clavi el ganivet); els somriures socials moltes vegades denoten incomoditat o incredulitat. Però si ho jutgem pel gest que va utilitzar per justificar-se davant el Rei, Letizia només mirava d’esbrinar si el pastís era real (comestible). Porta el periodisme a la sang i la motiva la curiositat.

Tot i així, el seu comportament li va valer una reprimenda del seu marit. Manotada al braç (¡quieta!) i conseqüent decantament de cap i mirada coordinada de reüll de reprovació (ja et val…). El toc d’atenció de Felip a la seva dona ha sigut qualificat des de «divertit» fins a «agressiu». De tota manera, ¿podem arribar ni tan sols a imaginar l’escàndol que s’hauria armat si aquesta manotada l’hagués rebut el Rei per part de Letizia? Segons cadascú vulgui interpretar-ho, però per violent, quan la princesa Elionor va retirar la mà de la seva àvia en el famós incident de la catedral de Palma… El gest va ser sincer, però no discret. Com la vegada que la reina Isabel va colpejar a l’espatlla el seu net, el príncep Guillem, per ordenar-li que s’alcés al balcó del palau de Buckingham o quan el Papa Francesc li va pegar una manotada a una feligresa per agafar-lo bruscament del braç…

No se’ls toca

Notícies relacionades

Per protocol, a Ses Majestats i Sa Santedat no se’ls toca perquè se’ls concedeix més espai i distància personal que a la resta. Per això a Michelle Obama li van ploure les crítiques quan va envoltar amb el seu braç l’esquena d’Isabel II. Les regles protocol·làries, més per a la cort, són molt clares. En aquest sentit, crida l’atenció que no només Felip VI es prengués la confiança com a marit de corregir la seva dona. Davant l’impuls de Letizia cap al pastís, fins i tot el president del grup Planeta li va dirigir tres copets al seu braç amb els artells de l’índex i l’anular per aturar-la. Segur que l’amfitrió manté una magnífica relació i una gran complicitat amb ella, perquè si Letizia fos la reina de cors o una addicta al dolç hauria exclamat: «Que li tallin el cap».

Si ser reina no serveix per tastar abans que ningú un pastís, ¿per què vols la corona? ¡Ai, mira, que mengin pastissos!