Exposició fotogràfica

El Palau de la Música Catalana inaugura la temporada amb la mirada humanista de Bill Armstrong

L’obra del fotògraf il·lustra la campanya gràfica de la temporada 2024-25 del Palau de la Música Catalana, que gira entorn de la figura de l’heroi i l’antiheroi

Lexposició ‘Herois i antiherois. Una aproximació humanista’ es pot veure al Foyer del Petit Palau.

Lexposició ‘Herois i antiherois. Una aproximació humanista’ es pot veure al Foyer del Petit Palau. / A. Bofill

4
Es llegeix en minuts

'La música més humana'. Amb aquest lema, el Palau de la Música Catalana inaugura la seva temporada 2024-2025, una proposta, que convida a reflexionar sobre la figura de l’heroi i l’antiheroi en totes les seves facetes especialment en la música. Per acompanyar aquest viatge temàtic, el fotògraf nord-americà Bill Armstrong ha sigut seleccionat per il·lustrar la campanya gràfica de la temporada, utilitzant obres de la seva col·lecció 'Renaissance', que exploren visualment la fortalesa i fragilitat humanes, en línia amb els valors de la temporada.

En una exposició, que es va inaugurar el 7 d’octubre passat, l’artista explora la temàtica de l’heroisme a través de la figura humana, submergint l’espectador en una reflexió visual sobre la fragilitat i fortalesa de l’ésser humà. Amb el títol Herois i antiherois. Una aproximació humanista, la mostra estarà disponible al Foyer del Petit Palau fins al 15 de desembre del 2024.

L’acte d’inauguració, presidit per Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, va comptar amb la presència de la directora artística adjunta, Mercedes Comte, i d’Armstrong en persona, que va parlar sobre el procés creatiu que hi ha darrere de la seva obra i la seva connexió amb els temes centrals de la temporada del Palau.

La figura humana al centre de l’art

Les fotografies d’Armstrong es caracteritzen pel seu singular tractament de la figura humana, inspirada principalment en l’art clàssic grec i renaixentista. En les seves imatges, utilitza una tècnica de desenfocament que transforma les figures, desdibuixant els trets individuals i traslladant l’espectador a un espai més simbòlic, on la identitat es dissol i l’essència del gest adquireix una rellevància universal. Segons l’artista mateix, «la idea que hi ha darrere del desenfocament és prendre figures reals i transportar-les a un arquetip, una mica més enllà de l’individu, una presència espiritual o fins i tot un fantasma».

El concepte de l’exposició reflecteix perfectament el lema de la temporada 2024-2025 del Palau de la Música Catalana 'La música més humana'. L’ús del desenfocament en l’obra d’Armstrong connecta amb la intenció del Palau d’explorar la relació entre la música i la humanitat, utilitzant l’art visual per aprofundir en els aspectes més essencials de la condició humana.

Bill Armstrong, l'autor de l'exposició ‘Herois i antiherois. Una aproximació humanista’ /

A. Bofill

La figura de l’heroi

Una de les principals influències en l’obra de Bill Armstrong és l’art clàssic, especialment les escultures gregues i romanes. El fotògraf ha treballat amb imatges d’aquestes èpoques, reinterpretant-les amb el seu estil característic. Al llarg de l’exposició, es presenten 25 peces, moltes de les quals estan inspirades en escenes mitològiques, bíbliques i històriques. Armstrong assenyala que l’elecció de la seva obra renaixentista per part del Palau es deu a la seva capacitat per representar la força, valentia i coratge dels herois clàssics. «Les imatges clàssiques que presento són molt grans en l’enquadrament, estatuàries i clàssiques, cosa que crec que reflecteix bé la força i el coratge dels herois», va comentar el fotògraf durant la inauguració.

«El tema de l’heroi també és present en la història catalana. La figura de Sant Jordi, per exemple, patró de Catalunya, és clarament un heroi clàssic», va explicar Armstrong.

L’antiheroi: la fragilitat de l’ésser humà

L’exposició no només aborda el concepte de l’heroi, sinó també el de l’antiheroi, una figura que, en paraules del fotògraf, representa l’ésser humà quotidià que lluita per comprendre i sobreviure al món contemporani. Armstrong va reflexionar sobre com els antiherois de la cultura popular, com James Dean o Jack Kerouac, van marcar la seva joventut, i com aquests personatges, tot i que no són heroics en el sentit clàssic, tenen una rellevància emocional i social.

En les fotografies que representen els antiherois, el fotògraf juga amb elements, com l’enquadrament i el color, per transmetre fragilitat i aïllament. «Crec que la força es representa en les figures monumentals, mentre que la fragilitat està en els personatges més petits en l’enquadrament, que semblen més solitaris. També utilitzo colors més foscos per accentuar aquesta fragilitat», va assenyalar Armstrong, que va afegir que, per a ell, els antiherois són figures amb les quals tothom pot identificar-se en algun moment de la seva vida.

Imatge de l'exposició ‘Herois i antiherois. Una aproximació humanista’ /

A. Bofill

Oberta a tots els públics

Notícies relacionades

L’artista també va destacar la importància de l’espai en el qual s’exhibeixen les seves obres. «És meravellós que el Palau de la Música m’hagi convidat. És un edifici bonic amb una gran tradició, i em sento molt honrat de tenir una exposició aquí», va expressar Armstrong. A més a més, va parlar sobre la connexió del seu treball amb el tema de la temporada del Palau: 'La música més humana'. «La meva obra, igual com la música, busca connectar amb una cosa profundament humana. Tant la fotografia com les arts visuals poden transmetre emocions i parlar sobre temes universals», va afegir.

L’exposició Herois i antiherois. Una aproximació humanista és una invitació a reflexionar sobre els conceptes de força, valentia i fragilitat en l’ésser humà. A través del seu singular enfocament visual, Bill Armstrong aconsegueix captar l’essència dels herois clàssics i contemporanis, mentre ofereix una representació commovedora de l’antiheroi. La mostra estarà oberta al públic fins al 15 de desembre de 2024 al Foyer del Petit Palau, amb entrada gratuïta. 

Temes:

Música