El triomf de la segona mà

Tres edicions després de convertir-se en la primera desfilada de segona mà a escala mundial, 080 Reborn es consolida i ahir va clausurar la 34a edició de la passarel·la barcelonina. «No estem en contra de la indústria de la moda, sinó que intentem inculcar i educar», afirmen els promotors.

El triomf de la segona mà
2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Fa anys hauria sigut impensable que una desfilada amb roba de segona mà clausurés una setmana de la moda, però l’aposta per la sostenibilitat de la 080 Barcelona Fashion ha fet possible que aquestes peces també siguin protagonistes. Tres edicions després de convertir-se en la primera desfilada de segona mà a escala mundial, 080 Reborn es consolida i tanca la 34a edició de la passarel·la barcelonina. "Nosaltres som estilistes, directors d’art, treballem amb marques de roba i ajudem a desenvolupar col·leccions. Molta gent ens deia que estàvem bojos per posar-nos en aquest projecte perquè no era compatible amb el que fem", recorden els creatius Fermin + Gilles (Fermin Serret i Gilles Saint Martin). "Nosaltres creiem en això i sempre hem dit que és totalment compatible una cosa amb l’altra", afegeixen.

Cada any es venen al món 100.000 milions de peces i la producció es va multiplicar per dos entre el 2000 i el 2014. Només un 1% dels tèxtils del món es recicla en noves peces. Segons l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), cada persona genera a l’any uns 22 quilos de residus tèxtils. D’aquests, únicament l’11% es recullen selectivament per ser reutilitzats o reciclats. En la majoria de llars, els tèxtils es rebutgen, el que es trasllada en una xifra global de 147.000 tones de residus que acaben a l’abocador. Aquesta situació es podria revertir amb projectes com la 080 Reborn. "No estem en contra de la indústria de la moda, sinó que intentem inculcar i educar. Podem continuar comprant roba, però buscar peces de més qualitat, que durin més", valora Serret. En aquest projecte estan involucrats l’Agència de Residus de Catalunya i Girbau Lab, una empresa de bugaderia que aposta per la sostenibilitat. Perquè sí, per allargar la vida de les peces també és important com es renten.

De fet, els estilistes aprecien un canvi: "Hi ha moltes botigues i grans magatzems que estan dedicant seccions senceres a la roba de segona mà". Una nova mentalitat que arriba de la mà de les noves generacions, que busquen "un estil propi i peces especials".

Una picada d’ullet a l’Àfrica

Notícies relacionades

Els estilistes van presentar ahir a la nit una desfilada amb quatre blocs diferenciats que mostren quatre moments històrics significatius: la revolució francesa, el moviment punk dels 70, la contrarevolució cultural xinesa i el moviment transpunk sud-africà nascut a Soweto. "Hem volgut fer una picada d’ullet a l’Àfrica perquè és un continent on realment exportem moltes escombraries, tant tèxtil com tecnològica", expliquen els directors d’art.

La passarel·la es va omplir de looks amb "mussolina, tartan, cuir, llenceria i brodats amb botons", entre altres coses, amb peces de segona mà i teixits amb els quals han fet upcycling. "Fem treballs de diferent índole, però mirem de donar-li aquest toc elegant", asseguren Serret i Saint Martin. De fet esperen poder col·laborar amb firmes de roba i desenvolupar càpsules amb l’estoc d’altres temporades.

Temes:

Barcelona Moda