Més de 300 multinacionals arriben a Catalunya

El nombre de noves filials de companyies estrangeres instal·lades el 2024 serà el més alt des que es va aconseguir el rècord l’any 2018.

Més de 300 multinacionals arriben a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Catalunya ja compta amb 9.602 filials de companyies estrangeres. Com ha anat passant periòdicament en l’última dècada, es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica però aquest any la dada brilla especialment perquè suposa el salt més important en molt temps. D’acord amb la recopilació de dades que elabora anualment Acció (l’agència de promoció econòmica de la Generalitat), aquest 2024 han obert a la comunitat 347 delegacions de multinacionals procedents d’altres països. A tall de referència, l’any anterior havien sigut un centenar, entre el 2022 i el 2019 van ser entorn de 250, l’any previ unes 260, i el 2018 –l’any clarament clau–, més de 1.500.

"La vocació internacional de Catalunya no és d’ara, sinó que ve de lluny", va reconèixer ahir el president de la Generalitat, Salvador Illa, en un acte organitzat precisament per posar en valor aquesta relació catalana amb el teixit multinacional i al qual van assistir directius de diferents companyies, com Sony AI, Henkel, Roche Diagnostics o Airbus Geo Tech, exemple d’inversions fetes en el passat. La qüestió –va seguir Illa- és que "cada vegada més empreses, més projectes i més emprenedors trien Catalunya".

Així ho constaten les dades recopilades per Acció. En percentatge, el conjunt de companyies estrangeres que operen a Catalunya ha crescut un 3,7% entre el 2023 i el 2024, però són gairebé un 70% més en comparació amb el 2014. Són, sobretot, empreses amb seu als Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia, tot i que el que més destaca en aquests últims 12 mesos és l’arribada de companyies procedents d’Amèrica del Sud (+12,4%) i la reducció del nombre d’empreses asiàtiques (-0,5%). Les zones més populars per instal·lar-se són les comarques del Barcelonès, el Vallès i el Baix Llobregat, on són gairebé 9 de cada 10 d’aquestes companyies.

Aportació a l’economia

L’informe també aprofita per emfatitzar el valor econòmic d’aquest tipus de companyies: aporten el 30% del volum de negoci que es genera a Catalunya, aglutinen el 18% dels treballadors en actiu i concentren gairebé la meitat (47%) de les exportacions de Catalunya. A més, suposen més d’una quarta part de les companyies de més de 250 treballadors que té la comunitat, que persegueix des de fa anys no ser només un terreny on es fundin empreses emergents, sinó on creixin i agafin múscul.

"La captació d’inversió estrangera permet consolidar i ampliar el mercat de treball", va assegurar, per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que va confirmar tenir sobre la taula uns 500 projectes de companyies interessades a aterrar a la comunitat. "Treballem amb la certesa que continuaran desembarcant a Catalunya projectes d’alt valor afegit i d’un impacte transformador real", va apuntar.

Notícies relacionades

El que indiquen aquestes dades és que els sectors que més noms aglutinen són el de les infraestructures i la construcció, el de les TIC i l’electrònica i el de la maquinària i els béns d’equipament, tot i que aquelles que més riquesa generen són les que es mouen en el sector de l’automoció (amb Seat, Renault i Abertis al capdavant), l’alimentació (amb Carrefour, Aldi i Lidl com a casos més significatius) i la química i els plàstics (Endesa, que té darrere Enel, Nexus i Dow Chemical).

Entre les operacions anunciades aquest any, Acció destaca la inversió de 1.300 milions d’euros d’AstraZeneca per disposar d’un hub d’R+D a Barcelona, el desembarcament del fabricant de cotxes Chery a la Zona Franca de la mateixa ciutat o l’obertura d’un centre de desenvolupament d’intel·ligència artificial de Sony.