¿Nova vida o perill per a la imatge de la Corona?

La compra d’un pis a Barcelona per part de la infanta Cristina ha despertat suspicàcies. Superat el tsunami de Bárbara Rey, la possible tornada a Espanya de la infanta desperta dubtes sobre les seves intencions i les implicacions fiscals.

¿Nova vida o perill per a la imatge de la Corona?
2
Es llegeix en minuts
Laura Fa
Laura Fa

Periodista

Especialista en premsa rosa

ver +

Lecturas sorprenia dimecres amb el titular en portada: La infanta Cristina es muda a Barcelona. Recompra el pis on va viure amb Iñaki. Desconcert per a tothom amb la notícia i ràpida reacció. Hola, la revista gairebé portaveu dels membres de la família reial, contraatacava poques hores després des de la seva versió online amb el titular següent: Desmentiment rotund: la Infanta no ve a viure a Espanya. És a dir, Hola donava per bona la notícia de la compra de la casa però demostrava l’estrès que havia produït a la Corona que es cregués que la germana del Rei canviaria el seu lloc de residència. Però, ¿per què tanta preocupació? ¿Es considera que és negativa la seva tornada per als interessos de la Zarzuela? ¿O és que la infanta no té ganes que ningú compti els dies que passa dins del territori espanyol?

Notícies relacionades

La veritat, de vegades, és molt més senzilla. La infanta Cristina té fixada la seva residència fiscal a Suïssa. No tributa a Espanya, com el seu pare, l’emèrit, que no torna al país on ha sigut Rei no perquè no pugui o no li deixin, sinó perquè no té ganes de pagar impostos. Tot bé en el món de la reialesa. I ara és la seva filla la que segueix el seu mateix exemple. Si Cristina passa més de 183 dies a Espanya, podria ser considerada resident fiscal i estar obligada a tributar al país, al seu país, vaja. La normativa espanyola és estricta i els dubtes sobre la seva residència fiscal podrien afectar encara més la imatge de la Corona, que intenta distanciar-se d’escàndols recents. Que no, que no ve a viure, que el pis és per al seu fill Pablo i per allotjar-s’hi ella quan vingui de visita. Que la infanta així estarà més còmoda i no haurà de ser en un hotel. D’aquesta informació també s’han ocupat que ens arribi a tots els periodistes. Que no quedi ni el mínim dubte sobre el seu retorn. Ella continuarà vivint a Ginebra. Tot i que la germana del Rei està apartada de l’agenda oficial, la seva figura continua lligada a la família reial, i cada pas pot repercutir en la percepció de la institució. Cada pas de generar dubtes en la societat, és clar. Si es compra un ficus en comptes d’un superpis no passa res.

L’elecció de comprar a Barcelona no ha passat desapercebuda a ningú, i alguns cercles més pròxims a la Zarzuela qüestionen si la infanta està mesurant adequadament les repercussions dels seus actes. La compra no és només una decisió personal, sinó que també podria tenir conseqüències per a la institució. I ja si es descobreix que viu aquí però que té la seva seu fiscal a Suïssa, ni t’explico. Ni Shakira es va poder deslliurar del minuciós escrutini per comprovar dia a dia on havia pernoctat. Ara la infanta, que s’imaginava passant temporadetes aquí tan tranquil·la sense que ningú en sabés res, ha de començar a ratllar dies al calendari per no trobar-se amb un problema, per a ella i, sobretot, per a la seva família. Aquesta Monarquia, després d’amants i les targetes black del Rei, la presó d’Iñaki, les raves de Froilà, no aguantaria cap altra polèmica més. O això esperem.