‘Calidoscopi. 65 anys’, un recorregut per RTVE Catalunya

El programa repassa els moments emblemàtics de la cadena pública a Catalunya amb motiu del 60 aniversari de la primera emissió en català.

Presentació del programa ‘Calidoscopi. 65 anys’, a RTVE Catalunya. | RTVE CATALUNYA

Presentació del programa ‘Calidoscopi. 65 anys’, a RTVE Catalunya. | RTVE CATALUNYA

2
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’espai de La 2 Calidoscopi presenta avui (17.05 hores, a La 2 i RTVE Play) un especial dedicat als 65 anys d’història d’RTVE Catalunya. A Calidoscopi. 65 anys, Raül Díaz, el director, farà un repàs, dècada per dècada, de tots els programes de la primera televisió que va emetre en català. I ho farà a través de l’humor i de les curiositats del Fons Documental d’RTVE. Així mateix, l’espai mostrarà imatges des de la primera emissió del 1959 en blanc i negre fins a l’actualitat en alta definició i a la carta. A més, comptarà amb Irene Mir com a convidada, una de les primeres presentadores de televisió que forma part d’aquesta història amb lletres majúscules.

Esteve Crespo, director d’RTVE Catalunya, que en la presentació va exposar que en aquests 65 anys havien creat escola, "una manera de fer i una manera d’entendre la televisió", va explicar que Calidoscopi. 65 anys són petits fragments de l’arxiu que han recollit el que ha sigut "la vida de moltes persones". Díaz, el director, que té aquesta edat i en la presentació de la temporada d’RTVE a Catalunya mostrava la seva satisfacció pel fet de poder elaborar aquest document nostàlgic (i històric) abans de jubilar-se, va explicar: "Farem un viatge en alta velocitat a través dels 65 d’RTVE Catalunya". I va afegir tot seguit: "Imatges, veus, sons, moments, sensacions... que segur que us transportaran a algun moment de la vostra vida".

Pionera de la tele

Notícies relacionades

A l’acte hi havia Irene Mir, pionera de la televisió, que mostrava la seva alegria per poder recordar "aquells anys tan magnífics i meravellosos" que van viure a Miramar i Sant Cugat. El realitzador del programa, Pere Olivella, va destacar la gran tasca del director del programa, a qui va definir com "el gran artesà del frame, perquè realment busca fins al límit. És com si cosís l’audiovisual". I va acabar dient: "És la nostra història (la tele), però també la de tots nosaltres".

A més de celebrar-se els 65 anys d’RTVE, enguany també es commemoren els 60 anys de la primera emissió en català, ja que el 27 d’octubre del 1964 es va emetre el primer programa en català: Teatre en català. Tot i que els programes creats en aquest idioma van ser residuals durant la dictadura franquista i no va ser fins al 1974 que es va consolidar la producció en català.

Temes:

Esteve Humor