Un president amb més de mitja vida al Port de Barcelona

El Govern va nomenar ahir president de l’Autoritat Portuària de Barcelona el seu director general des de 1991, l’enginyer José Alberto Carbonell, amb què va trencar la tradició de designar càrrecs polítics.

Un president amb més de mitja vida al Port de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

"No s’allunya del mar ni en les vacances, que les passa a Mallorca", diuen d’ell. José Alberto Carbonell va complir 60 anys la setmana passada i en porta 33 vinculat al Port de Barcelona. Ahir va ser nomenat president de l’Autoritat Portuària pel Govern i el consell d’administració el ratificarà avui. Després d’aquest acte formal, el mateix president de la Generalitat, Salvador Illa, el presentarà, ja que la decisió d’elegir un perfil tècnic ha sigut estrictament seva, seguint també l’estela d’altres ports espanyols com València (amb Mar Chao) o Algesires (Gerardo Landaluce), que van designar com a presidents persones que ja formaven part de la seva estructura directiva.

Es trenca d’aquesta manera la tradició de situar un càrrec polític al capdavant del port barceloní, després del diputat d’ERC Lluís Salvadó; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, o l’alcaldessa de Junts de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, per citar-ne només els tres últims. Carbonell es va incorporar a la infraestructura portuària el 1991 i va ocupar diversos càrrecs directius en l’organigrama fins a ser nomenat director general el 2009, amb la qual cosa va col·laborar mà a mà amb tots ells, però també abans amb Sixte Cambra i Jordi Valls. Prèviament havia treballat al port de Bilbao. Però fa més de tres dècades.

Meticulós i treballador

És, doncs, un home de la casa, "molt respectat per la comunitat portuària", coincideixen les persones que l’envolten, "meticulós, treballador, que escolta i vol saber tots els detalls dels projectes", descriuen. Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té un màster en Direcció i Administració d’Empreses (MBA) per l’EADA Business School Barcelona i un programa d’Alta Direcció d’Empreses de l’IESE. El seu col·legi professional el va distingir fa dos anys amb la medalla al mèrit professional.

Salvadó, que ja havia revelat que deixaria el càrrec després de la finalització de la Copa Amèrica de vela, ha sigut un dels seus valedors davant altres candidats més coneguts. El fins ara director general ha sigut un dels entusiastes de la Copa, defensor del projecte des del primer dia al costat de Calvet, amb qui van idear com fer conviure la competició esportiva amb la vida del Port Vell. Durant els últims dos mesos s’ha prodigat en els actes que tenien a veure amb l’esdeveniment, conscient de l’aparador internacional que suposava per a la institució.

Segurament Carbonell collirà aquests fruits i haurà de confirmar uns resultats econòmics puixants que històricament relatava ell mateix en una compareixença pública anual. La gestió dels creuers, la descarbonització de la infraestructura amb l’electrificació de molls o l’impuls de l’economia blava seran altres carpetes pendents, amb l’enorme avantatge que ho coneix tot abans d’entrar al seu nou despatx.

Notícies relacionades

Més enllà de la seva presentació en societat d’aquest dimecres amb el president Illa, Carbonell té una agenda completa per als pròxims dies, amb la celebració del congrés Tomorrow Blue Economy, en el marc de l’Smart City World Congress del 5 al 7 de novembre. Però si hi ha una cita esperada és, per fi, la firma dels accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona el pròxim 15 de novembre amb el ministre Óscar Puente, que suma anys de retards i que ell ha negociat personalment.

Casat i amb una filla i un fill, el nou president del port viu a la capital catalana, freqüenta el Club Natació Barcelona i sol córrer davant el litoral. Per no perdre de vista el mar.