Barcelona abraça l’economia d’impacte
El consistori invertirà en fons de capital de risc per finançar empreses emergents que, a més de maximitzar la rendibilitat econòmica, ho facin socialment i mediambientalment.
L’Ajuntament de Barcelona té la voluntat de continuar impulsant fons per invertir en entitats de capital risc que financin empreses emergents d’impacte. Aquest concepte defineix un nou model econòmic en el qual la finalitat principal de les empreses, els inversors i les organitzacions ja no és només maximitzar la rendibilitat econòmica, sinó també l’impacte social o mediambiental. Tot i que encara no s’ha concretat la quantitat ni els fons en què vol invertir, segons expliquen fonts municipals a EL PERIÓDICO, l’objectiu del consistori és promoure empreses emergents dels sectors estratègics de la ciutat, on també destaquen l’economia digital, la blava, la verda i sostenible, les indústries creatives, l’sport tech, el food tech, la salut i l’economia de les cures.
L’alcalde, Jaume Collboni, va voler mostrar el compromís de Barcelona en l’impuls de l’economia d’impacte amb una reunió feta ahir, liderada per la fundació catalana Ship2B, amb el seu president, Xavier Pont, i la sueca Norrsken, amb el seu CEO, Marc Jordana. En aquesta reunió hi van participar 15 entitats de l’ecosistema d’impacte barceloní, que impulsa el creixement i la consolidació d’empreses emergents a través de l’acceleració i del creixement. Es tracta de Ship2B Ventures, Impact Hub, Miura Partners, Suma Capital, Hearst, B-Corp, Up Social, Inclimo, Qida, SpainNAB, Desigual, IESE i 011h. També hi va participar, amb l’alcalde, el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls.
La trobada coincideix amb la celebració, la setmana que ve, del Ship2B Impact Forum i la Impact Week de Norrsken, en el marc de l’Smart City Expo World Congress, que "converteixen Barcelona en la capital d’aquesta nova economia", segons assenyala l’ajuntament en un comunicat, i que reunirà líders empresarials, financers i filantròpics per impulsar projectes centrats en l’economia d’impacte.
Tres grans reptes
De fet, Ship2B va ser, juntament amb el Banc Sabadell, la Unió Europea i el Fons Europeu d’Inversions (FEI), el promotor del fons de capital més gran de risc d’impacte per a empreses emergents a Espanya. Aquest fons, anomenat BSocial Impact Fund, va néixer posant el focus en tres grans reptes: la millora de la qualitat de vida de col·lectius vulnerables –com, per exemple, la gent gran amb discapacitat o amb malalties cròniques–, el canvi climàtic i el fracàs escolar.
En paral·lel, la gestora barcelonina Miura Partners ha tancat aquest any el seu primer fons d’impacte, dotat de 135 milions. Aquest vehicle ja ha invertit en les empreses Tierra (creació i manteniment d’espais verds sostenibles), Wikiloc (plataforma de rutes a l’aire lliure), GasN2 (generació de gas i fred industrial) i Bianna (tecnologies per al tractament i conversió de residus).
Notícies relacionadesActualment, l’ajuntament ja compta amb dos fons inversors, a través de Barcelona Activa. Un d’aquests fons és Barcelona Accelera, creat el 2021, en el qual ha invertit (amb una aportació de 10 milions d’euros amb possibilitat d’arribar als 50 milions) en sis fons de capital risc privats amb la finalitat d’impulsar empreses innovadores de la ciutat i preservar la competitivitat de l’ecosistema emprenedor i digital.
L’altre fons d’inversió és Barcelona Deep Tech, que està especialitzat en tecnologies avançades i que es va impulsar l’any 2022 amb una aportació municipal de 10 milions d’euros i amb la possibilitat d’arribar als 30 milions d’inversió publicoprivada.
- El Govern detecta greus errors de gestió de la Generalitat Valenciana
- La connexió per tren amb Madrid i BCN, suspesa
- La tràgica DANA deixa 95 morts i desenes de desapareguts
- La DANA se’n va cap a Extremadura i l’oest d’Andalusia
- El temporal descarrega amb força a l’Ebre i desboca el cabal del Llobregat