‘Influencers’ catalans becats

El Departament de Cultura ha atorgat un total de 24 beques, dotades amb 312.000 euros, per a creadors de contingut a les xarxes socials que publiquin vídeos en català.

‘Influencers’ catalans becats
3
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La Generalitat ja ha seleccionat els 24 influencers que rebran una beca per a la creació de vídeos en català o occità a les xarxes socials. Guillem Tarrés Puig, parella de la presentadora de Catalunya Ràdio i influencer Juliana Canet, la tiktoker del canal EVA de 3Cat Cèlia Espanya i l’antic presentador de Catalunya Ràdio Joan Grivé, conegut com a Sir Joan a les xarxes, són alguns dels personatges influents que han estat becats per fer continguts en català.

Amb una dotació de 312.000 euros, es tracta d’una iniciativa que es portarà a terme a partir dels pròxims mesos, amb vuit beques per a la realització de 18 vídeos en dos anys (amb una assignació de 19.500 euros per a cada un) i 16 beques per a la realització de nou vídeos en dos anys (amb 9.750 euros cada un). Els joves havien de presentar una proposta de sèrie de vídeos, amb una durada mínima de cinc minuts i màxima d’una hora i mitja, en format digital, sobre cultura, llengua, esports, e-esports, moda, visibilització del territori i continguts educatius.

Un dels seleccionats és Guillem Tarrés, que ha aconseguit la dotació de 19.500 euros amb el projecte Un dia, un ofici, del qual encara es desconeixen els detalls. Aquest creador de contingut publica vídeos a YouTube (2.300 seguidors), TikTok (7.600 seguidors) i Instagram (7.000 seguidors), on fa recomanacions culturals, explica històries de Barcelona i descobreix racons de ciutats a les quals viatja.

Premi a la innovació

La tiktoker nascuda a Amposta Cèlia Espanya ha sigut seleccionada amb la proposta Seny i rauxa amb una dotació de 9.750 euros. La creadora de contingut es va fer viral en un primer moment després del seu pas pel programa de Cuatro First dates, on va declarar que buscava un "catalanet". Espanya a poc a poc va començar a compartir vídeos del seu dia a dia en TikTok i, poc després, va fitxar per 3Cat, on ara té el seu propi programa, El repte: objectiu Nova York. La jove va rebre fa uns mesos el Premi a la Innovació de Plataforma per la Llengua per la seva defensa i promoció del català i, més concretament, dels seus dialectes.

L’ambientòleg Joan Grivé, de 29 anys, més conegut a les xarxes socials com a Sir Joan, va ser un dels primers creadors de contingut en català a internet amb vídeos d’humor. Becat amb 19.500 euros, va començar a compartir vídeos a YouTube el 2016 i, dos anys més tard, va començar a col·laborar en els programes Adolescents iCat i Adolescents XL de Catalunya Ràdio junt amb Juliana Canet, Long Li Xue i Roger Carandell.

Comunicadors

Notícies relacionades

Entre els seleccionats també hi ha altres creadors de contingut consolidats a les xarxes socials, com l’excol·laborador del programa Babylon show de Telecinco, Walter Capdevila (@waltercapdevila), el perfil d’humor de TikTok d’Albert Pagà Riera (@berti_iau), el compte de divulgació d’art de Judith Méndez Moreno (@ni_mona_ni_lisa) i la influencer de moda, bellesa i lifestyle Farners Pei Hong Travet Ximénez (@farnerrs).

A més, alguns elegits són periodistes i persones del món de la comunicació fins al moment anònimes, com Sara Ayter Codina, Norma Levrero Subirana, el redactor d’El Nacional Pol Casellas Manrubia, Pol Aluja Aguila, l’operari decàmera del documental de Tamayovisión Marc Brugat Segalés, Cèlia Llop Ardévol, Gerhardus Petrus Kirsten, Clara Miret Ribes, Meritxell Deulofeu Fusellas, Daniel Gómez Lorenzo, Josep Gomis de Rocafiguera, el redactor d’informatius de RTVE Álex López Alcalde, la redactora de 3Cat Elisabet Aloy Postico, l’actor i becari de l’emissora Flaix FM Eudald Feliu Aranda, la dissenyadora de moda Raquel Roca Antolín i la traductora especialitzada en català Núria Masdeu Martínez.