Barcelona, protagonista
Áltima, tres gestors al darrere d’una gran funerària
Els germans Joan i Josep Ventura i Jordi Viñas lideren una companyia que dona servei a 16.000 de les 65.000 morts anuals que es produeixen a Catalunya.
Un dels actius d’Áltima, la funerària més important de Catalunya juntament amb Mémora, és una gestió compartida amb tres líders al capdavant ben avinguts i que es reparteixen amb tota l’harmonia les funcions de dirigir l’estratègia d’aquest grup. La companyia presta els serveis a unes 16.000 morts de les 65.000 o 70.000 que es produeixen cada any a la comunitat autònoma. Disposen de 44 tanatoris propis (dos d’ells a Eivissa i Mallorca), 19 cementiris en gestió integral i 233 en gestió parcial i 14 complexos crematoris amb presència en 360 municipis. Són els germans Josep i Joan Ventura, i Jordi Viñas. L’empresa, amb una plantilla de més de 470 empleats, espera repetir aquest any els 65 milions d’euros de facturació del 2023, i també entre 3,9 i 4 milions de beneficis, segons estimen aquests tres directius representants de dues de les tres branques familiars que controlen aquest negoci després d’haver-se fusionat el 2002.
El grup té com a societat principal Elysius Europa. Les famílies Ventura (35%), Fenés (22%) i Viñas (13%) tenen la majoria d’aquesta societat a través de VFV. A aquestes famílies s’hi suma una filial de la companyia d’assegurances Santalucía, a través de la seva filial Albia, amb el 30%. Els Ventura són els que acumulen més experiència, ja que es dediquen a aquesta activitat a l’Hospitalet de Llobregat des de 1687; els Fenés (que també són al consell d’administració) formen part d’aquest negoci des del segle XIX a la comarca del Baix Llobregat; i els Viñas són els més joves, i estaven especialitzats a gestionar concessions administratives de cementiris des dels anys 90, quan es van conèixer amb la resta durant la construcció del cementiri de Roques Blanques. A principis d’aquest any, el grup va fer un nou pas en la seva internacionalització entrant amb un soci local en una funerària a Polònia després d’haver-ho fet en una firma francesa especialitzada en incineració d’animals de companyia. La inversió a l’exterior la fan a través de la societat VFV, que agrupa les tres famílies.
En una trobada amb tots tres alhora, destaquen la seva perfecta harmonia. "Cada un s’ocupa de l’activitat que se li dona més bé", diuen. Amb un enfocament de servei i sostenible, com reflecteixen els seus edificis tan diàfans i espaiosos, com els dels tanatoris de la Ronda de Dalt, a Barcelona, o de la Ronda, a l’Hospitalet. Des del 2022, quan van nomenar Jaume Echaurren director general, aquest trio de gestors s’encarrega sobretot de l’estratègia. En uns serveis, el cost mitjà dels quals per a les famílies és de 3.200 a 3.300 euros, "el problema és l’IVA", que reclamen que baixi del 21% al 10%, com tenen, per exemple, les flors. Aquesta és una de les seves lluites des que el Govern del PP el va fer pujar des del tipus reduït el 2012, i encara hi és, quan el servei funerari "és un servei essencial".
Negoci estable
En tot cas, és un negoci estable, amb puntes com la que va provocar la covid o les onades de fred o calor, però, en general, amb un nombre de morts que se sol repetir cada exercici. I amb canvis d’hàbits, ja que a Espanya el 48% ja acaben en incineracions, una mitjana que a les grans ciutats supera el 60%. I tres de cada quatre famílies tenen una assegurança de defunció.
A Áltima inverteixen de 10 a 12 milions anuals a adquirir empreses, a construir sepultures o columbaris i a innovar pensant no només en els morts sinó en els vius, afirmen. Per exemple, un nou model de crematoris en què els familiars poden escoltar música i veure imatges relaxants durant el procés crematori, un pla pilot que aquest any assagen el tanatori Ronda de Dalt. O espais multiconfessionals als cementiris, urnes fetes amb fongs i moltes altres innovacions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.