Barcelona, protagonista

Syra Coffee, el somni d’un arquitecte apassionat del cafè

Yassir Raïs, que acaba de publicar ‘De la finca a la taza’ (Cinco Tintas), ha passat de regentar un petit local a Gràcia dedicat al cafè d’especialitat a tenir 41 establiments oberts per tot Espanya. 

Syra Coffee, el somni d’un arquitecte apassionat del cafè
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

A Yassir Raïs li agrada molt el cafè. El d’especialitat. Li agrada tant que, amb 22 anys, va decidir abandonar una incipient carrera com a arquitecte per obrir Syra Coffee en un petit local del carrer Siracusa, al barri de Gràcia barceloní. No tenia ni idea d’hostaleria, sabia quatre coses d’aquesta beguda que li encantava, però malgrat tot es va tirar a la piscina. Nou anys després (es van fer el 20 d’octubre), té 41 establiments en vuit ciutats de tot Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sant Sebastià, Bilbao, Girona, Sevilla i Màlaga) i un llibre acabat de sortir de la impremta, De la finca a la taza (Cinco Tintas), "molt pedagògic perquè parla més del cafè d’especialitat que de nosaltres".

Una història d’èxit que va començar el 2015 amb aquell local que va dissenyar ell mateix gràcies als coneixements que tenia. "Volia beure a Barcelona el cafè que bevia a París, on vaig estudiar. Però només sabia fer plànols", admet. "Vaig preguntar molt, vaig buscar a internet, em vaig envoltar de gent que en sabia més que jo... La professió del cafè és molt autodidacta". Ell, per exemple, en va aprendre passant per tots els llocs, des de la barra fins a la torradora. "Fins i tot he muntat els desguassos dels locals", afirma aquest jove nascut a Bordeus (França) però instal·lat a Barcelona des dels dos anys.

Tot just un any després es va traslladar al carrer del costat, al de la Mare de Déu dels Desamparats, per guanyar espai perquè l’èxit de la seva proposta havia sigut tan immediat com contundent: hi havia cues. No va trigar gaire a obrir un espai contigu de 100 metres quadrats per torrar el cafè que comprava en origen. I encara va trigar menys a fer-se petit malgrat que Raïs va pensar al principi que li sobraria espai. El 2019 va obrir un altre Syra Coffe al carrer Margarit, al Poble-sec, i a principis del 2020, al passeig Sant Joan amb carrer Aragó. Només la pandèmia va aturar una expansió que es va activar definitivament el maig d’aquell any, quan va inaugurar la quarta cafeteria a Diputació amb Villarroel. "Havíem nascut com a take away i no vam haver de canviar gairebé res en aquells temps de restriccions". El 2022 van sortir de Barcelona i es van plantar a Madrid. El 2023 es van expandir per tot Espanya.

L’essència del negoci anterior

"En tots els casos muntem els locals sense pertorbar el barri, mantenint al màxim l’essència del que era el negoci anterior", remarca Raïs. Una gestoria, una botiga de mobles, una galeria d’art... "Aquesta història és important". Amb un creixement així tocava ampliar el magatzem, de manera que el 2021 es van instal·lar en una nau industrial de 1.000 metres quadrats a l’Hospitalet. Aquí hi té la joia de la corona, una torradora enorme amb què afinen el punt exacte dels grans perquè el cafè es prengui en el moment òptim de consum. També hi tenen les oficines i sales de formació dels seus baristes.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, a Syra Coffee pot oferir tres tipus de cafès d’especialitat: els tradicionals, els africans i una tercera línia per als quals volen experimentar amb sabors més originals... Raïs té clar que el cafè d’especialitat ha vingut a Espanya per quedar-se, que "li queda molt recorregut i que el seu consum es democratitzarà". El dubte és quant trigarà perquè la cultura del torrefacte està molt arrelada.

N’està ben convençut, però, perquè "és un producte objectivament millor". Apunta que al nostre país "aquesta beguda s’ha maltractat". Un bon dia, Raïs es va fer aquesta reflexió: "Si es pot comprar un cafè millor per clima, per altitud, per terroir i que ha sigut collit per gent ben pagada i ben tractada pels amos de les finques, si es pot torrar buscant l’excel·lència, ¿per què no mirem de millorar això?". La seva resposta, la seva alternativa, va ser Syra Coffee.