Descontrol Editorial, la cooperativa amb setmana de quatre dies

Fa menys d’un mes, aquesta societat de nou treballadors constituïda el 2019 i ubicada a Can Batlló, al barri de Sants, va començar a aplicar les 32 hores setmanals mantenint el mateix salari.

Descontrol Editorial, la cooperativa amb setmana de quatre dies
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nau 85 del bloc 11 de Can Batlló (Sants, Barcelona) acull una màquina del temps. En un extrem reposen artefactes per a la impremta construïts entre els segles XIX i XX. La gran majoria no tenen motor i cada full necessita el moviment aeròbic d’una persona per girar, a més de llargues hores d’esforç només per fabricar la plantilla. Únicament una d’aquestes màquines admet connexió elèctrica i entén de cert automatisme. Formen part de l’instrumental de la Impremta Col·lectiva de Can Batlló, un espai autogestionat que ha anat recuperant maquinària de negocis que han anat tancant i la utilitza, entre altres coses, per gravar cartells i fer difusió política.

A l’altre costat de la nau, a pocs metres d’un instrumental gairebé més semblant a les impremtes de Gutenberg que a les actuals, treballen els cooperativistes de Descontrol Editorial i Impremta SCCL, empresa catalana pionera a aplicar la cridada a ser la setmana laboral del segle XXI: treballar quatre dies. Aquesta cooperativa de nou treballadors i formalment constituïda el 2019 fa menys d’un mes que va disminuir la seva jornada laboral a 32 hores setmanals, mantenint el mateix salari. "Provoca vertigen, però fa dos anys que debatem i ens estem preparant", expliquen a EL PERIÓDICO fonts de la cooperativa

Descontrol Editorial és una de les cinc empreses que van passar el tall i estan participant en el programa pilot per provar la setmana laboral de quatre dies. Juntament amb Cachiman Grafic, són les dues úniques companyies a Catalunya que van aconseguir superar la fase final i rebre la subvenció del Ministeri d’Indústria, que només esgotarà el 5% dels 10 milions d’euros del pressupost disponible.

"El retard ens ha anat bastant malament", reconeixen des de Descontrol. Aquesta cooperativa està en fase de creixement i la fotografia que va presentar de si mateixa quan tocava demanar la subvenció no s’assembla a l’actual. Quan es van postular a les ajudes eren cinc socis i avui són gairebé el doble. Finalment, rebran 25.000 euros del Ministeri. "Només l’enquadernadora que tenim val 60.000 euros", expliquen. Si el procés hagués anat en temps i forma, podrien haver sol·licitat més ajudes.

Lliurament rotatori

"Era un debat que ja teníem a la cooperativa. Si no hagués existit el programa del Govern, hauríem reduït igualment la nostra jornada, però de manera progressiva. La subvenció ens ha ajudat a accelerar el procés", expliquen.

Mantenen cinc dies d’atenció al públic, de dilluns a divendres, però els seus empleats en treballen quatre (8 hores diàries), amb el dia de lliurament rotatiu. "Una setmana et toca dilluns, una altra dimarts i així. Vam acordar entre nosaltres fer-ho rotatori per així evitar que a algú li toqués sempre dilluns o divendres", expliquen. Així poden allargar la productivitat de les màquines, que continuen operant els cinc dies de la setmana.

Notícies relacionades

El fet que Descontrol sigui una cooperativa i no una empresa mercantil no és gens fútil. Tot el benefici que generen se’l reparteixen entre els membres o el reinverteixen, així que l’augment del salari/hora que implica reduir la jornada sense reduir sou no els suposa una disputa entre plantilla i direcció, perquè no existeix aquesta frontera.

A falta de mesurar-ne els efectes, a la cooperativa tenien clar que el format de compactar la jornada en quatre dies feia per a ells. Van descartar continuar treballant cinc dies durant menys hores, perquè els dificultava desconnectar. "Al final lliurar més dies a l’any et permet tenir vacances més llargues, però segueixes igual de just la resta de l’any", expliquen.