Joel Bueno: "Sense música, em falta tot"
Amb una paràlisi cerebral que li impedeix moure’s i parlar, Joel Bueno, de 17 anys, toca a través de la mirada gràcies al primer instrument musical del món que es controla amb els ulls, l’Eye Harp, un projecte desenvolupat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra.
Joel Bueno, músic de 17 anys amb paràlisi cerebral. | ANNA MAS
Amb tan sols la seva mirada, el Joel Bueno toca la melodia de Let it be dels Beatles. Sense partitures, i tot de memòria, segueix el ritme de la cançó mentre de fons s’escolta una gravació dels seus companys de banda. Acompanya el grup amb el so d’una flauta, tot i que també podria ser amb un piano, una guitarra, un violí i qualsevol altre instrument. Movent els ulls pot tocar qualsevol so. Tot això és possible gràcies a l’Eye Harp, el primer instrument que permet a persones amb discapacitat aprendre i tocar música a través de la mirada o el cap. Un software que imita un teclat electrònic, però disposat de manera circular i que l’usuari pot controlar amb els ulls.
El jove músic té ara 17 anys i des dels deu que aprèn a dominar aquest instrument. "Vaig decidir que volia tocar música perquè els meus germans tocaven i jo volia fer el mateix", explica el Joel. A causa de la paràlisi cerebral que pateix, que li afecta tant el moviment com la parla, semblava impossible. Tot va canviar quan la seva família es va assabentar que existia l’Eye Harp, un projecte desenvolupat per Zacharias Vamvauksis, membre del grup d’investigació en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra. "L’Eye Harp em va donar l’oportunitat de poder tocar, i a sobre poder fer-ho amb la manera que tinc de comunicar-me, que és amb els ulls", afegeix. Per parlar amb els altres utilitza un detector de mirada per escriure en un teclat que després converteix el text en veu.
Quan van descobrir aquest projecte encara no s’havia utilitzat amb cap altra persona amb una afectació matriu severa. "El Joel ha sigut una part fonamental de desenvolupament per al projecte. A mesura que ell aprenia a utilitzar-lo, anaven apareixent necessitats noves, dificultats i hàndicaps que s’havien de solucionar", explica el Jordi Bueno, el pare del Joel. Posa com a exemple la latència, que és el temps que passa entre que mires a la pantalla i sona la nota; el delay, aclareix el seu fill. "Al principi va ser una mica difícil, com per a qualsevol persona que toca un instrument. La dificultat principal era la rapidesa de les notes: amb la vista és molt difícil anar ràpid i ser precís alhora", apunta el músic.
Primera escola
A més de ser la primera persona que toca amb aquest instrument, també va obrir camí en el món de la música. L’Escola Municipal de les Arts, a Santa Perpètua de Mogoda, el municipi on viu, es va convertir en la primera escola que va introduir un instrument adaptat. El Joel s’ha convertit en la primera persona que estudia un pregrau superior amb l’Eye Harp a l’Escola de Música i Centre de les Arts de l’Hospitalet de Llobregat. A més, participa en diversos grups, entre ells la banda The Smart Shallows. Ha tocat en escenaris de tot el país i vol ser músic professional.
"Vull dedicar el meu futur a la música, perquè és el que més m’agrada fer", assenyala el jove. "Sense la música em faltaria tot: els meus estudis, la meva diversió... Tot", afegeix.
Notícies relacionadesCada èxit que aconsegueix en el món de la música és una alegria tant per a ell com per als seus pares. Però per al Jordi i la Laura el més important sempre ha sigut la inclusió social. "Ho veiem com una porta a les relacions socials", explica el Jordi. "Es passa quatre dies a la setmana tocant, forma part de grups musicals amb els quals ha fet amistats i vincles molt macos". Creuen que tot el camí que puguin avançar obrirà portes per als altres. "És meravellós; es podria crear una comunitat d’intèrprets de l’Eye Harp que empoderaria i donaria veu a aquesta comunitat", assenyala el pare.
"Gràcies a l’Eye Harp he pogut viure coses que mai m’havia imaginat que viuria, i menys encara que les pogués fer", expressa el Joel. Disfruta tocant a casa, però també en els assajos i a sobre dels escenaris.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició