Novetat editorial
Un pare maltractador, bullying, relacions tòxiques...: 15 claus de la biografia d’Elon Musk
L’imperi d’Elon Musk està valorat en xifres desconegudes per als terrestres. La seva vida, des d’avui, està comprimida en poc més de 700 pàgines. Aquest dijous es publica l’exhaustiva i addictiva biografia del magnat tecnològic escrita per Walter Isaacson. Un repàs de la vida del nen criat a Sud-àfrica, del físic, de l’empresari, del multimilionari i del personatge a través del seu propi testimoni i el de nombroses persones que durant els seus 52 anys han topat amb Elon Musk.
A continuació, 15 claus del llibre escrit pel cèlebre biògraf Walter Isaacson.
Dolor a l’escola i a casa
«Si mai has rebut un cop de puny, no tens ni idea de com afecta això la resta de la teva vida». El nen Elon Musk va patir les experiències més doloroses a l’escola. Era el més petit, el més baixet, li costava captar els codis socials. No sentia la necessitat de relacionar-se amb els altres companys. I es va convertir en blanc de perdonavides, arribant a rebre pallisses bestials, segons relata el llibre. Però aquestes ferides no eren guarides a casa, on el seu pare, Errol, les engrandia sovint amb episodis de maltractament (també cap a la seva mare, de qui s’acabaria divorciant). «Una tortura mental», defineix Elon.
El pare i el «mode demoníac»
L’impacte del pare en la seva personalitat és immens. Explica la seva primera dona, Justine, que l’empresari va mirar de sobreviure apagant-se emocionalment. Així es protegia Elon dels insults del seu pare –alguns dels quals esmenta Justine són «retardat» i «idiota»–, convertint-lo en un ésser insensible i, al seu torn, amant del risc. També, és clar, li va crear aversió a la satisfacció. La vida és dolor, considera Elon. «Em va modelar l’adversitat», diu el magnat. Tot, apunta la biografia, per l’estrès posttraumàtic que va patir després de la seva infància. Alguns veuen restes del seu pare en ell quan entra en un estat d’ànim que els seus pròxims qualifiquen de «mode demoníac».
«El meu fill és un geni»
Maye Musk, la mare, va decidir que Elon havia d’anar al parvulari ja amb tres anys (un abans del normatiu en els 70 a Pretòria, Sud-àfrica, on vivien). A aquesta edat, relata el llibre, va començar a manipular coets i explosius a casa. El mateix Elon confessa que el sorprèn no haver perdut cap dit durant la seva infància. «Necessita algú més que jo per parlar. El meu fill és un geni», explica la seva mare que li va dir al director de l’escola. Però, com li van advertir des del centre, va ser un error. No prestava atenció, es passava la major part del temps en trànsit i no feia amics. El director els va arribar a dir en una reunió: «Tenim motius per creure que és retardat».
De l’autosuficiència a la biblioteca
Els Musk es van separar i els seus tres fills, amb la seva treballadora mare, van assumir el poc control i la llibertat per ser autosuficients. Elon es va convertir en un nano nocturn i que es mantenia despert llegint llibres, cosa que li havia causat problemes a l’escola. Als 10 anys va decidir anar a viure amb el seu pare. ¿Per què? «Creia que li havia de fer companyia», respon. També va atraure a aquest nen sense amics la presència viril del seu pare i una col·lecció d’enciclopèdies, llibres i un assortiment d’eines d’enginyeria (professió d’Errol).
Alguna festa de camí a Silicon Valley
Molts anys després, ja havent-se escapat del seu pare (i de Sud-àfrica) i havent-se convertit en un bon estudiant a l’institut (tot i que no el millor, apunta la biografia), va arribar a la universitat, on es va especialitzar en Física. A la de Penn, per cert, també va desenvolupar el gust per les festes. Una de les «tres maneres de relaxació» del magnat. El jove Elon va fer pràctiques d’estiu a Silicon Valley i va treballar en una empresa de videojocs en què va impressionar. I va pujar «a l’onada d’internet» que el portaria a poc a poc –i negoci a negoci– fins a Tesla (passant, és clar, per SpaceX i la colonització de Mart).
L’únic inversor possible per a Tesla
Un ja «multimilionari d’internet» –així ho qualifica la biografia– Elon Musk es va convertir en l’inversor ideal –i segurament l’únic possible– per al projecte que acabaria en Tesla, que inicialment estava en la ment de J. B. Straubel. Musk volia canviar la idea que tenia la gent del cotxe elèctric. «Ningú pagarà res semblant per una cosa que sembli una merda», va dir el magnat en les reunions inicials conscient dels elevats costos d’aquest tipus d’automòbils. L’objectiu: un cotxe elèctric d’alt rendiment.
Relacions tòxiques
Segons Isaacson, Musk no està fet per a la tranquil·litat domèstica. «La majoria de les seves relacions romàntiques eren pura turbulència psicològica», la més anguniosa d’elles la que va mantenir amb Amber Heard, que el va arrossegar a un «vòrtex de foscor» i de qui Musk diu que és «com el Joker de Batman». Heard, per la seva banda, va arribar a la conclusió estant amb ell que Musk «cultiva el drama per sentir-se energitzat».
Paràlisi depressiva
El període entre l’estiu del 2017 i la tardor del 2018 va ser «el més infernal» de la vida de Musk, «18 mesos de bogeria» per la sobrecàrrega de feina a Tesla, la ruptura amb Heard i la notícia que el seu pare havia tingut un fill amb la dona a qui havia criat com a fillastra. Va ser la primera vegada que Musk es va plantejar seriosament si era bipolar. «En els moments de foscor emocional, Musk es capbussa en la feina de manera obsessiva», explica Isaacson, amb «xafarranxos» de fins a tres dies seguits treballant sense parar, una «mentalitat fanàtica» que exigeix als seus empleats.
Bocamoll, bipolar, Asperger
Les vegades que Musk s’ha posat en un jardí per tuitejar alguna bogeria són incomptables i la biografia explica com li costa demanar disculpes, com quan va dir pedòfil a un crític amb l’ajuda que va enviar als nois atrapats a la cova de Tailàndia, i quan va tuitejar que estava pensant treure Tesla de Borsa i la SEC li va obrir una investigació, «típic comportament bipolar de risc extrem» que mai ha agradat als accionistes. Va fer història al ser la primera persona amb Asperger (o la primera a admetre-ho) a fer un monòleg a Saturday Night Live. «No és possible estar en una constant lluita per la supervivència, sempre en mode adrenalina, i que no et faci mal», apunta Isaacson al llibre.
La compra de Twitter, un impuls ‘antiwoke’
Del porro que es va fumar amb el podcaster antivacunes Joe Rogan a freqüentar els cercles del llibertari Peter Thiel i Jordan Peterson i llançar tuits com «Pren la pastilla vermella», frase cèlebre de ‘Matrix’ adoptada pels teòrics de la conspiració i els activistes del Moviment pels Drets dels Homes. Musk ha passat de ser fan de Barack Obama al fervor ‘antiwoke’ i a reunir-se amb populistes de dretes com Jair Bolsonaro i Meloni. En el seu afany per alliberar el món del «virus mental woke» es troba l’impuls que el va portar a comprar Twitter. «¿Alliberaràs Twitter de l’alegre banda de la censura?», li va dir per missatge Rogan abans d’oficialitzar la compra. Isaacson defineix l’adquisició com l’exhibició més cara de la seva impulsivitat i la relaciona amb «un anhel psicològic personal» de controlar el pati d’esbarjo definitiu que és la xarxa social després d’una infància en què es va sentir assetjat i humiliat.
Bromes escatològiques
«El mode pallasso de Musk és el revers del seu mode demoníac», explica Isaacson, que descriu «la seva pueril inclinació pels sons de pet que venen programats en els Tesla, els emojis de caca i altres manifestacions d’humor escatològic». Els Tesla tenen una «aplicació de pets» que permet el conductor prémer un botó i fer que el seient del passatger deixi anar un so de ventositat quan algú s’hi assegui. «Potser és la meva millor obra», li confessa a Isaacson. També és un gran fan de Monty Python i de Douglas Adams. El 2018, en plena crisi mental, va llançar el seu vell Tesla vermell a l’espai amb un exemplar de ‘Guia galàctica per a autoestopistes’ dins.
La seva història d’amor amb Grimes
A Claire Boucher, parella Guadiana i mare de tres dels seus 10 fills, una exitosa artista de música electrònica i dreampop, la va conèixer arran d’un tuit sobre el basilisc de Roko (un experiment mental que prediu que la IA acabarà torturant qualsevol humà que no l’ajudi). En la seva primera cita, ell la va portar a una fàbrica de Tesla i li va fer un examen sobre ‘El Senyor dels anells’ que ella va aprovar amb nota; ella li va regalar una caixa amb ossos d’animals. Junts escoltaven el pòdcast ‘Hardcore History’. Ho han deixat en nombroses ocasions. «Quan algú té depressió o ansietat, empatitzem amb aquesta persona. Però si és una persona amb Asperger, el que diem d’ella és que és gilipolles», diu sobre ell. «No ho has de viure tot abrasadorament sempre» és una altra de les frases que li sol dir. Al llibre es revela que Grimes no sabia que Musk era el pare biològic dels bessons de la directora d’operacions de Neuralink i gran amiga de Musk, Shivon Zilis, que van néixer gairebé alhora que el seu tercer fill. Zilis va coincidir al mateix hospital que la mare per ventre de lloguer de Grimes i Musk.
La relació amb els seus fills
La vida de Musk es va transformar el maig del 2020 amb l’arribada del seu fill X, el primer que va tenir amb Grimes. «Transmetia una dolçor etèria que calmava Musk», escriu Isaacson. Musk se’l sol emportar a les seves reunions (el té a la falda), en els seus viatges en jet privat i a cavallet per les fàbriques de Space X i Tesla. Veuen junts vídeos de llançaments de coets i X «va aprendre a comptar enrere des de deu abans que a comptar d’u cap endavant». Musk té un total de deu fills. Saxon, el seu fill amb autisme, està especialment unit a X. Damian és més introvertit, amb vuit anys va anunciar que era vegà i és un prodigi de la música clàssica i les matemàtiques. Kai és el més extravertit i el que sol acompanyar Elon als llançaments al cap Canaveral. Un altre fill, Xavier, s’ha declarat trans (avui és Jenna) i radicalment anticapitalista. Musk va vendre totes les seves cases i va decidir viure amb menys luxes perquè li tornés a dirigir la paraula. No va funcionar.
La seva implicació en la guerra d’Ucraïna
Una hora abans que Rússia envaís Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, Moscou va llançar un atac contra Viasat, el sistema de satèl·lits i internet del país. Musk va accedir a les desesperades peticions del vice primer ministre ucraïnès i Zelenski i es va convertir en un dels grans suports enviant més de 2.000 satèl·lits de Starlink de manera gratuïta a Ucraïna. Però va decidir tallar el subministrament d’internet a l’assabentar-se d’un atac de drons submarins ucraïnesos a la flota russa a Crimea al veure l’operació com un possible Pearl Harbour que hauria provocat una escalada de la violència al següent nivell, el nuclear. Aquest episodi li ha guanyat grans crítiques i l’aplaudiment recent de Putin.
La «peculiar» obsessió amb Mart
A més de l’enganxada amb Jeff Bezos en la carrera espacial, a Musk l’excita la rivalitat amb grans magnats com Bill Gates, que al llibre en parlar bé i malament. Titlla l’obsessió amb Mart de «peculiar»: «És un plantejament bastant boig en què, si es produeix una guerra nuclear a la Terra i hi ha gent a Mart, ja que aquesta gent tornarà a la Terra i continuarà vivint després que tots els altres ens hàgim matat els uns als altres». També diu d’ell que «no hi ha ningú que hagi fet més per impulsar els límits de la ciència i la innovació que ell».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034