Barcelona, capital de la innovació social
La fundació Espigoladors s’incorpora a la xarxa internacional Ashoka, que aquest 2024 ha escollit cinc projectes, tres gestats a la capital catalana.
Una fundació que recull els productes del camp que queden a les finques després de les collites, per donar-los a bancs d’aliments i a entitats socials i reduir així el malbaratament alimentari. Una plataforma que posa en contacte persones més grans de 55 anys, que ja estan jubilades o a l’atur, i que s’ofereixen a prestar serveis remunerats a gent de la seva comunitat. Un moviment de ciutats i organitzacions inclusives que treballen per contrarestar els rumors i les informacions falses. Una col·lecció de jocs que mira de fer "la democràcia més divertida" i anima els escolars a explorar el seus municipis i els connecta amb els seus polítics locals. I un sistema de recursos per a pacients afligits d’artrosi i osteoporosi dissenyat pels mateixos pacients, que treballen així en xarxa. Es tracta de cinc projectes que comparteixen, tots, un mateix origen: parteixen d’una idea d’emprenedoria social que, a partir de la seva experiència, poden ajudar a canviar el món.
Les cinc iniciatives esmentades (Espigoladors, 55Mais, Estrategia Antirumores, MyPolis i la Fundació Internacional de l’Artrosi) han entrat a formar part de la xarxa internacional Ashoka, una organització sense cap ànim de lucre que ja compta amb 4.000 projectes associats arreu del món, vinculats sempre amb la innovació i l’emprenedoria social. Ahir, l’entitat va celebrar l’Ashoka Changemaker Day, a les instal·lacions del CosmoCaixa de Barcelona, des d’on va presentar els cinc Emprenedors i Emprenedores Socials seleccionats el 2024 entre Espanya i Portugal.
"Són cinc projectes inspiradors, que ofereixen solucions a problemes a llarg termini en l’àmbit de la democràcia, la salut, la diversitat, l’envelliment i la sostenibilitat i l’alimentació", va destacar Rafael Vilasanjuan, president d’Ashoka a Espanya i Portugal. "La nostra feina és donar-los suport perquè el seu impacte social i ambiental sigui encara més important", va afegir Vilasanjuan, que va destacar que tres dels cinc seleccionats, en concret Espigoladors, Estrategia Antirumores (EAR) i la Fundació Internacional de l’Artrosi (OAFI), són iniciatives nascudes a Barcelona, "cosa que denota el dinamisme per l’emprenedoria social que hi ha aquí". Les altres dues, 55 Mais i MyPolis, són portugueses, tot i que els seus promotors no descarten poder implantar-les també a Catalunya.
Notícies relacionadesMalbaratament alimentari
"L’important és que Ashoka permet expandir l’impacte del projecte, fer-lo créixer a través, per exemple, d’altres organitzacions que ja existeixen", va remarcar Mireia Barba, fundadora d’Espigoladors. L’entitat, que ja compleix una dècada d’existència, treballa per a la reducció del malbaratament alimentari i intenta contribuir a l’erradicació de la pobresa, "organitzant equips de voluntaris que van als camps a collir fruites i verdures sobrants, peces que han sigut descartades, i que s’entreguen a organitzacions socials perquè els seus usuaris tinguin accés a productes frescos". Alhora, Espigoladors ha posat en marxa una petita empresa de producció de cremes i melmelades, És-Imperfect, "que dona feina a persones en risc d’exclusió i que compra als agricultors aquests productes descartats, que no tenen sortida comercial en els circuits convencionals", va indicar Barba.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició