INNOVACIÓ
Una eina catalogarà l’art flamenc importat
El projecte, liderat per l’Instituto Moll, farà més accessible la informació de les obres que van arribar des dels Països Baixos entre els segles XV i XVII.
El 27 de novembre s’activarà la base de dades Flemish Art in Spain (https://www.flemishartinspain.com/), una fita important en la col·laboració en la recerca entre l’Instituto Moll de Madrid i la Fondation Périer-D’Ieteren de Brussel·les, amb el suport tècnic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. Es tracta d’una innovadora eina digital que estarà dedicada a catalogar i estudiar obres produïdes als Països Baixos del Sud i importades a Espanya entre els segles XV i XVII, i que posarà a disposició d’especialistes i del públic general informació que fins ara era més inaccessible.
El projecte, liderat per Ana Diéguez-Rodríguez, directora de l’Instituto Moll i professora de la Universitat de Burgos, i Sacha Zdanov, gestor del projecte en la Fondation Périer-D’Ieteren i docent a la Universitat Lliure de Brussel·les, té per objectiu il·luminar la vasta presència d’art flamenc en col·leccions espanyoles, tant públiques com privades, laiques i religioses.
Aquestes col·leccions artístiques inclouen una àmplia gamma de pintures, escultures, vidrieres i tapissos que són testimoni dels intercanvis històrics fomentats per vincles econòmics, diplomàtics i dinàstics entre Espanya i els Països Baixos. La base de dades Flemish Art in Spain funcionarà com una plataforma col·laborativa a través de la qual investigadors, historiadors, conservadors i institucions artístiques d’arreu del món podran accedir a informació detallada sobre aquestes obres.
Coneixement patrimonial
A través d’aquesta base de dades, els usuaris podran explorar perfils exhaustius de cada peça, inclòs el seu context històric, mecenatge, funció, tècnica i estat de conservació. A més, una interfície intuïtiva permetrà portar a terme una exploració geogràfica a través d’un mapa, en què es destacaran les diverses ubicacions a tot Espanya on es conserven aquestes obres.
Notícies relacionadesAquesta eina representa un avenç en l’accessibilitat del coneixement patrimonial, potencia la recerca i fomenta l’interès públic per les connexions artístiques i culturals entre Espanya i els Països Baixos del Sud. Les pròximes fases continuaran ampliant la base de dades, de manera que s’oferirà un recurs en constant creixement per a l’estudi i el descobriment.
Les institucions internacionals especialitzades en la preservació del patrimoni flamenc o en la recerca de la història de l’art també podran sol·licitar col·laboració per enriquir el contingut i els estudis en aquest camp.
- Un canvi d’armari d’hivern sostenible
- INNOVACIÓ Una eina catalogarà l’art flamenc importat
- Temporada d’exposicions Zurbarán i ‘Tinta contra Hitler’, grans fites del MNAC per al 2025
- LITERATURA Irene Zurrón i Víctor Recort guanyen ex aequo el premi Documenta
- ‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’ L’escena s’emociona amb València