‘AMUNT EL TELÓ PER VALÈNCIA’

L’escena s’emociona amb València

Actors, cantants i ballarins de diferents generacions com Emma Vilarasau, Joan Dausà, Judit Neddermann, Clara i Ariadna Peya i Sol Picó es van bolcar en un acte solidari al teatre Tívoli presentat per Santi Millán.

L’escena s’emociona amb València
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Moltes emocions es van compartir ahir a la gala solidària Amunt el teló per València, destinada a recaptar fons i a animar el sector de les arts escèniques afectat per la dana. L’objectiu és que els escenaris i sales d’assaig que el fang va inundar fa menys d’un mes, el 29 d’octubre, puguin tornar a funcionar al més aviat possible.

La ballarina Sol Picó dansa a l’escenari de la gala ‘Amunt el teló per València’, ahir a la nit. | ADRIÁN QUIROGA /

Jordi Martí, secretari d’Estat de Cultura, i Sònia Hernández, consellera de Cultura, van acudir a la gala on van participar actors, cantants i ballarins de diferents generacions com Emma Vilarasau, Joan Dausà, Judit Neddermann, Sopa de Cabra, Clara i Ariadna Peya i Sol Picó. La Calòrica, Carme Portaceli i la històrica companyia Dagoll Dagom també es van implicar en un acte presentat per un afinat Santi Millán.

En la gala també hi van participar creadors valencians afectats que es van emportar l’ovació més gran. Tant ells com el grup de voluntaris que no han deixat de lluitar contra el fang des del primer dia van deixar sentir la seva ràbia per l’esdevingut. Aquests últims van recordar: "Encara hi ha molt per fer: abraçades per fer, laments per escoltar i merda per treure".

La camaleònica actriu catalana Emma Vilarasau va obrir la gala amb uns versos de Coral romput del valencià Vicent Andrés Estellés que van ressonar més que mai en un número en el qual també va participar la coreògrafa i ballarina Sol Picó, nascuda a Alcoi.

Després la música va ser la protagonista. Primer amb Joan Dausà, que va entonar Crema-ho tot assegut al piano, tema compost per al film La casa en flames, una de les pel·lícules de l’any. I després Mariona Escoda, guanyadora del concurs musical Eufòria, i Daniel Anglès es van atrevir amb una versió a duo d’Amor particular, la balada de Lluís Llach.

Les paraules d’Estellés van tornar a ressonar amb El fang, la pluja interpretades per l’actriu madrilenya Cristina Plazas, que va sortir a escena amb la seva col·lega valenciana Cristina Ferri, que va recitar No s’apaguen les estrelles, una oda a la resistència de València, terra que resisteix a incendis i inundacions, que "sobreviu als impossibles".

La dansa i la música van tornar a unir-se en un poètic número que van oferir la compositora i pianista Clara Peya i nou ballarins liderats per la seva germana Ariadna. I la cantant Beth també va participar amb un número d¡El fil invisible, espectacle basat en el llibre infantil de Miriam Tirado estrenat amb èxit en el Goya.

Manrique, Pou i Estellés

La poesia d’Estellés va tornar a ser protagonista amb Julio Manrique i Josep Maria Pou, dos grans de l’escena catalana, acompanyats per la violoncel·lista Marta Roma. L’emoció creixia mentre avançava la gala. Hi van contribuir Miki Núñez i el seu cant a l’esperança Serem més forts. Després va arribar un dels moments àlgids de la gala amb Imagina’t, una commovedora visió de l’horror de l’esdevingut el 29 d’octubre explicada per set artistes valencians que va posar la pell de gallina i va acabar amb el públic aplaudint dret després que el veterà Carles Alberola agraís "el suport rebut per tota la gent i els companys catalans". A l’acabar la gala, va explicar que hi ha una trentena de companyies afectades a València per la dana.

Notícies relacionades

"Ha sigut molt emocionant ser aquí", va reconèixer Alberola d’Albena Produccions, el magatzem del qual es va inundar de fang. "Hem hagut de llençar sis camions de material. La part dolenta no és només les coses físiques d’escenografies que hem perdut sinó les que ja no podrem fer per l’esdevingut", va dir.

Una gran pantalla va permetre a molts actors ser presents a l’escenari i també veure en quin estat han quedat algunes sales i magatzems de companyies d’arts escèniques afectades. En la part final, després d’escoltar un manifest dels voluntaris que estan des del primer dia col·laborant en tota mena de tasques, lluitant amb el fang i donant suport moral, els membres de la històrica companyia Dagoll Dagom van aprofitar que no hi havia funció de Mar i Cel per acomiadar l’acte interpretant el cor de Muixeranga, himne popular de València, amb la veu gravada de Vicent Torrent, històric cantant d’El Tall.