BCN, amb quatre noves estrelles, ratifica la capitalitat gastronòmica

El jurat atorga nou entorxats a Catalunya en l’edició que ha premiat el treball de l’asturià Casa Marcial amb tres estrelles. La gala va estar marcada pel record de la dana.

BCN, amb quatre noves estrelles, ratifica la capitalitat gastronòmica
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La guia Michelin 2025 que es va presentar ahir a la nit a Múrcia ja té inscrits amb lletres d’or uns quants triomfadors. En una cerimònia plena d’emoció, i no tant per la que van desprendre els guanyadors de nous entorxats –que també– sinó pel fatídic record del pas de la dana, han sortit per la porta gran, amb tres estrelles, Casa Marcial (Arriondas, Astúries) i, amb dos, els gaditans Alevante (Chiclana de la Frontera) i Lú Cocina y Alma (Jerez de la Frontera) i el corunyès Retiro da Costiña (Santa Comba).

Barcelona guanya quatre noves estrelles (Fishology, Mae, Prodigi i Teatro) i Catalunya, un total de nou sumant les que estrenen Casa Nova (Sant Martí Sarroca, Barcelona), Divinum (Girona), Esperit Roca (Sant Julià de Ramis), Voramar (Portbou) i Citrus del Tancat (les Cases d’Alcanar, Tarragona). No és poc botí tenint en compte que la guia n’ha atorgat 32 a tot Espanya.

Camarena, Rodrigo i Dacosta

La d’ahir serà recordada per la commovedora intervenció dels xefs Ricard Camarena, Quique Dacosta i Begoña Rodrigo, que van sortir a l’escenari per presentar la iniciativa Des de València per a València, que consisteix en una successió de sopars benèfics que se celebraran arreu del món el 13 de desembre i "els beneficis dels quals aniran destinats directament a autònoms i comerços de menys de 10 treballadors".

La seva intervenció va ser un dels moments més emotius d’una festa celebrada a l’Auditori i Centre de Congressos Víctor Villegas, que va comptar amb la poderosa actuació de la banda de rock indie Arde Bogotá, de Cartagena.

Com l’any passat, el secretisme més absolut va envoltar el veredicte dels inspectors. El màxim que es podia arrencar dels portaveus de la publicació és que es mantindria la "tendència positiva" d’edicions passades. Tenien raó: la collita ha sigut més que fructífera.

I Barcelona es manté com a capital indiscutible del bon menjar, ja que l’urbs catalana suma ara quatre nous establiments amb l’entorxat de la guia (però en perd una de les dues de Moments i una altra de Xerta) per a un total de 44. El seu duel amb Madrid està més igualat que mai perquè la capital espanyola suma cinc establiments més en aquesta categoria (Chispa Bistró, Gofio, Pabú, Sen Omakase i VelascoAbellà) i passa a tenir-ne 43 després de perdre les d’El Club Allard i Zuara Sushi.

Des d’avui, Espanya compta ja amb 16 restaurants triestrellats: a més del flamant Casa Marcial, estan Àbac, Lasarte, Cocina Hermanos Torres i Disfrutar (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Arzak, Martín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia), Aponiente (El Puerto de Santa María), Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria), Atrio (Càceres) i Noor (Còrdova).

El colofó va ser un sopar preparat pels millors xefs murcians: Pablo González-Conejero (Cabaña Buenavista), María Gómez (Magoga), Juan Guillamón (Almo de Juan Guillamón), Juan Serrano (Juan Mari) i Miguel Ángel Albaladejo i María Crespo (Perro Limón), Marco Antonio Iniesta (Frases), Rodi Fernández (Taúlla), David López (Local de Ensayo), David Muñoz (Alborada), Sergio Martínez (Keki), Alejandro Ibáñez (Barahonda) i Cundi Sánchez i Tomás Écija (El Albero). El sopar es va maridar amb els millors vins de les denominacions d’origen Jumilla i Iecla i la zona de Bullas.

Nou estrelles verdes

Notícies relacionades

Les noves estrelles verdes, per a establiments que "creen experiències que combinen l’excel·lència gastronòmica amb un notable compromís amb l’ecoresponsabilitat", són per a La Boscana (Bellvís), 1497 (Vallromanes), Bistrot 1965 (Castelló d’Empúries), Espacio Amunt (Ulldecona), Dstage i Tramo (Madrid), O Secadeiro (Serra de Outes), Taller Arzuaga (Quintanilla de Onésimo) i Cal Paradís (Vall d’Alba).

La guia Michelin va atorgar premis especials al millor sommelier (José Luis Panigua, Atrio), al xef jove 2025 (Carlos Casillas, Barro), al xef mentor (Pedro Subijana, Aquelarre) i al millor cap de sala 2025 (Cristina Díaz, Maralba).