La canadenca Neuron IP tria Barcelona per al seu laboratori europeu

La companyia tecnològica, que ofereix serveis relacionats amb el disseny de circuits integrats, invertirà 10 milions d’euros per obrir una seu al Campus Nord de la UPC .

La canadenca Neuron IP tria Barcelona per al seu laboratori europeu
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La defineixen com una de les empreses d’enginyeria que més creixen a Amèrica del Nord, i ha triat Barcelona per a la seva primera incursió europea. La companyia canadenca Neuron IP obrirà a la capital catalana el seu primer laboratori estranger d’R+D entorn dels semiconductors. L’empresa –que ofereix serveis relacionats amb el disseny de circuits integrats perquè d’altres puguin desenvolupar solucions relacionades amb la intel·ligència artificial, el 5G o els centres de dades– dissenyarà des d’aquí part de les seves propostes i preveu tenir un espai, fins i tot, per testar-les.

Així ho van anunciar ahir el fundador i conseller delegat de Neuron, Saman Sadr; el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Jaume Baró, i el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Climent Molins, després d’una reunió de treball a tres bandes. La companyia canadenca s’instal·larà a l’edifici K2M, del Campus Nord d’aquesta universitat.

"Barcelona té una forta reputació global de desenvolupament de noves tecnologies i té la infraestructura, el talent i l’ecosistema per permetre el creixement sostenible de les empreses emergents", argumentava ahir Sadr. "La capital catalana –va afegir– ofereix una combinació única d’innovació i cultura, entre el món acadèmic, la indústria i el suport del Govern, que valorem molt".

El moviment suposa la inversió d’uns 10 milions d’euros per adequar l’espai, disposar de les eines necessàries i contractar una trentena de persones, tot i que l’objectiu és arribar fins a les 100, una vegada vagi agafant forma el projecte. El plantejament d’entrada és que aquest laboratori estigui especialment centrat en el disseny d’interfícies de silici i tecnologies anomenades chiplet, "càpsules innovadores que permeten la integració de múltiples xips semiconductors en una sola placa avançada", resumeixen des del Departament d’Empresa. "Aquestes tecnologies són crucials per a aplicacions en àmbits de creixement com la intel·ligència artificial (IA), la informàtica d’alt rendiment (HPC), els centres de dades, l’automoció i la infraestructura de comunicacions sense fils", explica aquesta conselleria, que celebra que, a més de tot això, Neuron planegi tenir, també aquí, un laboratori de proves.

Catalunya, entre els territoris líders

Notícies relacionades

De fet, això és del que més es congratula la Generalitat. Segons el parer del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’Acció –organisme que ha intermediat en aquest aterratge–, aquest tipus de projectes "escalen el posicionament de Catalunya en l’àmbit dels semiconductors, perquè el fet que una empresa internacional esculli Barcelona situa el nostre país entre els territoris líders de la cadena de valor d’aquesta indústria". "La consolidació d’una oficina d’investigació i disseny de l’empresa Neuron IP al Campus Nord de la UPC implica una substancial aportació a l’ecosistema català de semiconductors i la microelectrònica", coincideix el vicerector de la UPC. "L’empresa contribuirà decisivament a la creació de talent en el camp estratègic dels semiconductors", afirma.

Aquesta indústria ja compta amb 260 agents a Catalunya, entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts d’investigació, així com 4.600 treballadors. Generen un volum de negoci conjunt de més de 300 milions d’euros. I tot això ha convertit la comunitat, segons Acció, en la tercera regió de la UE que més projectes d’inversió estrangera ha captat des de l’anunci de la llei europea de xips del 2022.