Els moderns de la Barcelona preolímpica
Collboni va presidir ahir a la nit al Saló de Cent un acte de reivindicació de la generació que als 80 va canviar la cara a la cultura de la ciutat. Una heterogènia camarilla de dissenyadors, músics, dibuixants, coreògrafs, periodistes, cuiners, pintors, actors, modistes, cineastes, fotògrafs...
La primavera del 1982, l’any del Naranjito i de la primera victòria del PSOE en unes eleccions legislatives, l’avui desaparegut Institut d’Estudis Nord-Americans va acollir una exposició de la fotògrafa sueca i barcelonina d’adopció Maria Espeus que, sota el títol HOLA! Barcelona, reunia 165 retrats en blanc i negre de 165 personatges prominents de la jove vida cultural de la ciutat en aquells anys; el que vindrien a ser els moderns de la Barcelona preolímpica. Una heterogènia (i majoritàriament masculina) camarilla de dissenyadors, músics, dibuixants, coreògrafs, periodistes, cuiners, pintors, actors, modistes, cineastes, fotògrafs, editors i promotors musicals que bàsicament coincidien als bars i altres llocs de moda i que amb el temps arribarien a formar en la memòria cultural de la ciutat una cosa semblança a una generació.
Aquella exposició va ser recuperada fa uns mesos per un dels retratats, l’empresari i bartender Javier de las Muelas, que no només va persuadir Espeus perquè tornés a revelar les fotografies i les exhibís a les parets de la seva emblemàtica cocteleria Dry Martini, sinó que va impulsar la publicació d’un llibre commemoratiu. Aquesta operació rescat va donar peu a l’Ajuntament del socialista Jaume Collboni a organitzar un homenatge "a la cultura barcelonina dels anys 80" que ahir va adquirir rang de solemnitat institucional amb un "modest" acte formal al Saló de Cent.
Davant una representació dels protagonistes de la mostra HOLA! Barcelona (de Rosa Vergés a Loquillo), l’alcalde va remarcar que aquesta generació de creadors agermanats per "l’avantguardisme", "el cosmpolitisme" i "les ganes de menjar-se el món" que fa 40 anys "es van aliar contra la mediocritat" heretada del règim franquista encara manté avui la seva influència "i és present en l’ADN de la Barcelona més oberta i democràtica". Collboni va tenir un record especial "per als que ja no hi són" (gairebé una cinquantena dels 165 personatges que van ser retratats per Espeus) i va demanar als que sí que hi eren "que ningú es jubili" perquè, va afegir, "Barcelona continua necessitant la vostra aportació i en la cultura hi ha lloc per a tothom".
Apassionat elogi
En qualitat de principal promotor de tota aquesta operació de recuperació d’una part de la memòria cultural de la ciutat, va parlar també De las Muelas, que, després de destacar la necessitat d’actes que valorin amb justícia el que ha suposat per a Barcelona la tasca de "tota aquesta gent que als anys 80 va donar el relleu a la generació de Bocaccio", va voler escombrar cap a casa i va fer un apassionat elogi dels bars que va aixecar els aplaudiments de la sala i que ell mateix va rematar demanant al govern municipal i al conjunt dels barcelonins que valorin "els establiments que donen caràcter a aquesta ciutat". "Si no els cuidem –va afegir–, ens trobarem amb una ciutat plena de cafès que simulen ser una cosa sostenible i et donen el wifi gratis però en els quals ningú es comunica".
Després hi va haver còctels per a tothom. "També n’hi ha sense alcohol", va advertir Collboni. Un anunci que fa 42 anys hauria provocat sens dubte perplexitat entre els presents al Saló de Cent.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Sarrià-Sant Gervasi El botellot torna a Mandri el dia 25 amb les terrasses tancades a la tarda
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’