PATRIMONI
El Museu Britànic s’obre a tornar a Grècia el fris del Partenó
Fonts del Govern d’Atenes asseguren a la premsa britànica que les converses estan molt avançades, tot i que Downing Street guarda silenci.
El canvi d’actitud de Londres és evident des de l’arribada dels laboristes al poder
Tot apunta que s’acordarà un préstec a llarg termini entre els dos països
A nivell oficial, el Govern britànic guarda silenci. Però les veus que apunten a un avanç en les negociacions per enviar els marbres del Partenó de tornada a Atenes són cada vegada més grans. Un gest que el Govern grec ha estat reclamant oficialment des del 1983 però que fins ara s’havia apartat de qualsevol discussió davant la rotunda negativa de les autoritats britàniques de treure les obres del Museu Britànic, on es troben exposades des de principis del segle XIX després que es retiressin de l’emblemàtic temple grec. L’Executiu laborista ha insistit que no s’oposarà a un acord entre el museu i les autoritats gregues per entregar les obres, tot i que assenyala que no seria de forma definitiva.
La possible entrega dels marbres del Partenó, també coneguts com els marbres d’Elgin, ha sigut un dels assumptes que, segons el Govern hel·lè, va estar sobre la taula en la trobada que el primer ministre britànic, Keir Starmer, va mantenir ahir amb el seu homòleg grec, Kyriakos Mitsotakis. "Les dues parts han fet progressos per a la devolució dels marbres del Partenó i per això s’ha produït la reunió. No s’està amagant res. No hi ha res per amagar", va assegurar un alt funcionari grec al diari The Times.
Unes afirmacions que no va compartir, almenys oficialment, Downing Street. En el comunicat de premsa publicat després de la trobada, els responsables de comunicació del Govern de Starmer no van fer cap menció a aquesta qüestió. Segons la nota, els dos líders van parlar sobre la necessitat d’enfortir les seves relacions en matèria econòmica, migratòria, educativa i de defensa, a més d’analitzar la situació a Ucraïna i al Pròxim Orient.
Acord pròxim
Però malgrat la suposada absència de l’assumpte en l’agenda, el Museu Britànic estaria a prop d’arribar a un acord amb el Ministeri d’Exteriors grec per entregar les obres. Unes converses liderades pel president del museu, George Osborne –exministre de Finances en el Govern de David Cameron–, i que estan "ben avançades", segons fonts pròximes a la negociació esmentades pel diari The Guardian. Les bases de l’acord ja estarien definides i ara el focus de les converses està sobre la logística associada al trasllat de les escultures mil·lenàries fins a Atenes.
Altres fonts assenyalen que els avanços són conseqüència d’un "canvi per complet d’actitud" del Govern laborista respecte a la posició dels anteriors governs conservadors, els quals van mantenir una postura molt més ferma en aquest tema. El mateix Rishi Sunak, predecessor de Starmer en el càrrec de primer ministre, va provocar un conflicte diplomàtic amb Grècia el novembre de l’any passat després de cancel·lar a última hora una reunió amb Mitsotakis a Londres, en la qual suposadament s’havia de tractar aquesta qüestió. La disputa fins i tot va portar el rei Carles III a vestir una corbata amb la bandera de Grècia pocs dies més tard, en un gest d’implicació política molt poc habitual en la monarquia britànica.
Notícies relacionadesEl canvi de to del Govern britànic ha sigut evident des de l’arribada al poder del Partit Laborista. Tot i així, les possibilitats que el Regne Unit entregui les obres a Grècia de manera definitiva són pràcticament nul·les, ja que segons la llei del Museu Britànic del 1963, la institució no pot entregar a tercers països cap dels milers d’articles de la seva col·lecció. "La nostra posició sobre els marbres d’Elgin no ha canviat. Continua sent competència del Museu Britànic, però el Govern no té previst canviar la llei per permetre un trasllat permanent de les escultures del Partenó", va assegurar un portaveu de Downing Street.
Tot apunta que finalment s’acordarà un préstec a llarg termini que inclourà l’intercanvi temporal d’obres entre els dos països, malgrat que Grècia continua reclamant la propietat d’unes escultures retirades del Partenó entre el 1801 i el 1805 pel llavors ambaixador britànic a l’Imperi Otomà, el comte d’Elgin. El Regne Unit sempre ha afirmat que les obres van ser retirades i traslladada amb el consentiment de les autoritats otomanes, cosa que va considerar provada una comissió del Parlament britànic després de portar a terme una investigació el 1816.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça