‘Un aniversari de conte’

El poble que va renéixer gràcies a les llibreries

La població de Calonge (Baix Empordà) celebra el tercer aniversari com a primera ‘booktown’ catalana convertida, amb les seves set llibreries, en catalitzador cultural i revulsiu econòmic. Per celebrar-ho, ha programat una allau d’activitats vinculades a la literatura.

El poble també tindrà una llibreria especialitzada en salut i teràpies naturals.

El poble que va renéixer gràcies a les llibreries
2
Es llegeix en minuts
David Morán
David Morán

Periodista

Especialista en literatura, art i cultura pop.

ver +

El 2021, seguint l’exemple de la diminuta localitat gal·lesa de Hay-on-Wye, Calonge se’n va anar a dormir un dia com a apèndix interior del xivarri de platja de Sant Antoni i es va llevar convertida en la primera booktown catalana. Set locals recuperats per oferir llibres. "Cada llibreria és una estructura d’estat, una universitat oberta i lliure, una possibilitat de descobrir el món", van celebrar llavors les autoritats municipals.

Al centre, espais amb història com l’antiga fusteria, la vella farmàcia o la teteria Sa Pubilla esperaven una nova vida, una segona (o tercera) oportunitat, i van fer-hi via uns quants llibreters amb vocació d’aventurers. Còmic, novel·la, llibres de viatges, poesia, història, manualitats i llibres de música conjurats per revitalitzar un poble amb gairebé més llibres que persones. "Apostar per una llibreria és una heroïcitat", recorda ara l’alcalde i regidor de Cultura de la localitat, Jordi Soler, a les portes del tercer aniversari.

Quinze dies de festa

Perquè Calonge bufa les espelmes pels tres anys com a Poble de Llibres i, per celebrar-ho, ha programat una allau d’exposicions, tallers, espectacles teatrals, presentacions de llibres i lectures. Des d’ahir i fins al 15 de desembre passen per la vila medieval Roser Capdevila, Artur Laperla, Coaner Codina i Martí Gironell, Marc Artigau, Víctor García Tur, Irene Pujades i Guillem Terribas, entre d’altres, i es podran veure exposicions dedicades a Massagran i als llibres infantils. Un aniversari de conte, com diu el lema de la programació, i un balanç "extremament positiu", destaca Soler.

"Calonge s’ha convertit en referent cultural", celebra l’alcalde. I no només això, ja que a les llibreries s’hi afegirà un nou hotel, un parell de restaurants, una creperia, una fruiteria... "S’ha desestacionalitzat la temporada i la gent ha descobert que, a més de Sant Antoni, també hi ha Calonge. En els dos punts forts, que són Sant Jordi i l’aniversari del desembre, hi poden passar entre 30.000 i 40.000 persones, i durant la resta de l’any també hi ha molt moviment", apunta Soler. "Encara no tenim xifres, però puc dir que els llibreters estan molt contents", diu l’alcalde.

Notícies relacionades

Calonge també tindrà una llibreria especialitzada en salut i teràpies naturals. Serà el penúltim fitxatge ("encara queden un parell de locals lliures", apunta Soler) d’una iniciativa que també ha tingut alts i baixos, amb locals que han canviat de mans o, directament, que han hagut d’abaixar la persiana. És el cas de Cocollona, Orient i Llibooks, de les primeres d’arribar i també de les primeres de tancar. La propietària de Llibooks, especialitzada en literatura infantil, es va haver de traslladar a Platja d’Aro per motius familiars. En canvi, del tancament d’Orient, dedicada a temes esotèrics, en va néixer La Fàbrica, a les prestatgeries de la qual comparteixen protagonisme llibres de música i vins.

De les veteranes, les que van arribar el 2021 atretes per les ajudes de 10.000 euros per a mobiliari i decoració i fins a 60.000 euros per a la rehabilitació dels locals, sobreviu Rals Llibres. D’altra banda, Libelista i Calonge Comics, també de la primera fornada, mantenen l’activitat però amb nous responsables. La Histórica, especialitzada en novel·la i assaig històric, i La Botiga dels Fils, amb llibres i revistes sobre costura i patronatge, completen una ruta llibresca.

Temes:

Música