Roc Casagran guanya el Sant Jordi amb la novel·la ‘Somiàvem una illa’

La tradicional gala de la Nit de Santa Llúcia distingeix també Toni Güell amb el Mercè Rodoreda de contes i narracions i Blanca Llum Vidal amb el Carles Riba de poesia

Roc Casagran guanya el Sant Jordi amb la novel·la ‘Somiàvem una illa’
2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Roc Casagran (Sabadell, 1980) va aconseguir el 65è premi Sant Jordi de novel·la, un dels més prestigiosos de les lletres catalanes, durant la tradicional gala literària de la Nit de Santa Llúcia-Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, celebrada ahir al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Somiàvem una illa és el títol de l’obra premiada, que narra la història de la Carla, una dona de 40 anys que, després de dos successos a la seva vida, necessita reordenar les seves prioritats, reconnectar amb allò que és important i tornar a estimar-se.

La novel·la guanyadora, segons el jurat, "reflexiona sobre la capacitat d’apreciar allò pròxim amb una bona arquitectura argumental". L’obra "repassa el recorregut vital i, especialment, els abismes i les il·luminacions d’aquesta trajectòria. Una exploració amb sensibilitat de les connexions humanes, familiars i filials", afegeix el jurat. El títol es publicarà a l’editorial Univers el febrer del 2025.

"Somiem escoltar la nostra llengua als comerços, les xarxes socials i els patis de les escoles. Somiem continuar prenent iniciatives, que hi continuï havent entitats que es preocupin pel futur del català", va reivindicar Casagran al recollir el premi, dotat amb 60.000 euros. L’autor també va demanar en el seu discurs "que les institucions públiques prenguin partit, no mirin a un altre costat i facin que es compleixin les lleis per salvar el català".

La gala també va voler recordar les conseqüències devastadores de la dana en el món de la literatura, amb magatzems d’editorials fets malbé, biblioteques destrossades i llibreries arrasades. "Amb els llibres, es destrueixen mons il·limitats, experiències compartides, imaginaris de comunitat viscuda i somiada. I sense llibres, no hi ha lectors", va reivindicar Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural. "On es destrueixen llibres, la humanitat està en perill, perquè el llibre és el que millor defineix la civilització tal com l’entenem encara avui: el llibre és la nostra memòria col·lectiva més viva i precisa", va afegir Antich abans d’entregar el gran premi.

Durant la cerimònia, es va anunciar també el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (dotat amb 6.000 euros), que va recaure en Toni Güell (Barcelona, 1979) gràcies a Elefants, uns relats que apuntalen l’esperança en temps d’inquietuds climàtiques, tecnològiques i existencials.

Infantil i juvenil

Notícies relacionades

El premi Carles Riba de poesia (dotat amb 3.000 euros) va ser per a Blanca Llum Vidal (Barcelona, 1986) amb Tan bonica i tirana, uns poemes en què, segons el jurat, "l’autora expressa l’amor i el desamor, la passió i la ferida, l’esperança i el dolor amb una radicalitat, un desplegament verbal, una musicalitat i unes imatges de gran poeta".

El Josep M. Folch i Torres de literatura infantil (dotat amb 4.000 euros) va ser per a L’extraordinària vida d’un gos a les últimes, de Joan Berlanga Sarraseca (Sabadell, 1977). La novel·la narra amb humor i empatia el final de la vida a través dels ulls d’un gos. I el Joaquim Ruyra de juvenil (dotat amb 6.000 euros) el va guanyar la biòloga Mariona Bessa Jové (Andorra, 1994) amb la distòpica L’ascens dels rebels.