"El meu cor està en català"

La baronessa Thyssen va presentar ahir, junt amb la seva filla María del Carmen Cervera, l’alcalde Jaume Collboni i el CEO de Stoneweg, Jaume Sabater, el nou Museu Carmen Thyssen, que obrirà les seves portes el 2027 al palau que acollia els cines Comedia del passeig de Gràcia.

Sobre l’encaix amb els altres museus Thyssen la baronessa va dir: «Tot fluirà»

"El meu cor està en català"
3
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

Amb aplaudiments i un Saló de Cent ple fins a la bandera amb figures del circuit artístic barceloní, la baronessa Thyssen va presentar ahir, amb la seva filla María del Carmen Cervera, l’alcalde Jaume Collboni i el CEO de Stoneweg, Jaume Sabater, el nou Museu Carmen Thyssen. El centre obrirà als antics cines Comedia del passeig de Gràcia el 2027 amb l’art català dels segles XIX i XX com a eix vertebrador. Juan Manuel Sevillano, CEO de la divisió dedicada a la cultura, l’educació i l’entreteniment del fons d’inversió i exgerent de la Fundació Gala i Dalí, pilotarà el projecte, que s’emmarca jurídicament en la Fundació Art i Llegat Barcelona, en la qual, a més de Stoneweg i la baronessa, figura la seva filla Carmen, de 18 anys, i que "va més enllà del lloguer de la col·lecció".

El record de Lex Barker

El museu acollirà una exposició permanent i mostres temporals, tindrà un espai immersiu, exposicions de moda i arts decoratives, un auditori, un concept store i oferta gastronòmica "inspirada en la creativitat". "Serà un museu del segle XXI amb tots els seus detalls", va explicar la baronessa, que va prometre "exposicions temporals importants" amb préstecs internacionals. Quan li van preguntar sobre l’encaix del futur Thyssen amb els altres museus de Madrid, Màlaga, Andorra i Sant Feliu i amb el MNAC, que allotja 27 peces de la seva col·lecció, Cervera es va limitar a assenyalar que "tot fluirà". Els olis Interior a l’aire lliure (1892), de Ramon Casas, Port de Barcelona (1889), d’Eliseu Meifrèn, i La creu de terme (1892), de Santiago Rusiñol i Prats, de la col·lecció de la baronessa, formaran part de la mostra permanent.

Cervera va agrair a l’alcalde Collboni i al fons d’inversió Stoneweg haver tirat endavant un projecte que, assegura, la reconnecta amb les seves arrels catalanes. "Entenc i llegeixo en català, tot i que no el parlo gaire bé. Però el meu cor està en català", va confessar Cervera, que va tenir paraules de record per als seus avis i rebesavis catalans i per als cines Comedia, on de petita va veure pel·lícules de qui més tard seria el seu marit, l’actor Lex Barker, famós per interpretar Tarzan.

"La Barcelona de l’ambició cultural esperava aquest dia i per fi ha arribat", va proclamar Collboni, en un discurs en el qual va defensar que la ciutat rebi amb els braços oberts museus tant públics com privats mentre aspirin a la "màxima excel·lència". "És la Barcelona que no es posa límits, que diu sí a la cultura, als grans esdeveniments que ens impulsen al món", va defensar Collboni, en clara al·lusió a la seva predecessora, Ada Colau, que al seu dia va frenar el projecte de Stoneweg de portar a la ciutat una franquícia de l’Hermitage. El socialista va agrair la "persistència cultural" de Stoneweg, que "ens projectarà com volem ser vistos al món".

Notícies relacionades

L’alcalde es va comprometre a facilitar l’aterratge i a agilitzar les diligències necessàries per a "qüestions urbanístiques" com les obres de reforma dels 9.000 metres quadrats de l’edifici, que encara no tenen llicència. Respecte a les botigues de Massimo Dutti i Guess a la finca, el CEO de Stoneweg va dir que "els acords de lloguer estan per complir-se" i que hi ha una "predisposició absoluta per arribar a acords i continuïtat en el projecte".

Jaume Sabater no va voler fer pública la inversió econòmica del projecte, tot i que va reconèixer que les xifres ja publicades (75 milions per l’edifici i uns 110 milions per tot el projecte, sumant la remodelació arquitectònica) "no van desencaminades". "Durant molts anys hem intentat tirar endavant iniciatives", es va sincerar l’andorrà, "però de totes hem sortit aprenent alguna cosa i reforçant la idea que la cultura és l’eina indispensable per transformar la societat". El fons que capitaneja Sabater desenvolupa projectes gastronòmics, hotelers i d’oci, i també va participar en la recent Copa Amèrica, però en els últims temps ha fet un gir cultural a les seves inversions obrint, per exemple, el Palau Martorell.