La Fundació Miró celebra 50 anys entre Tòquio, els EUA i BCN
‘Pintar el cel’ obrirà, el 10 de juny, oficialment l’aniversari del centre coincidint amb la data d’inauguració de l’edifici projectat per Sert a Montjuïc fa mig segle.
El 2025 serà un any ple d’activitat a la Fundació Miró, coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la inauguració del seu emblemàtic edifici a Montjuïc, construït per l’arquitecte racionalista Josep Lluís Sert juntament amb l’artista Joan Miró. Pintar el cel. 50 anys d’històries de la Fundació Miró obrirà oficialment la commemoració el 10 de juny, coincidint amb la inauguració del museu fa mig segle.
Serà un relat polièdric sobre les circumstàncies i les persones que van impulsar la modernitat a Catalunya, amb un èmfasi especial en la figura de Joan Prats, clau per a la creació del Centre d’Estudis d’Art Contemporani (CEAC), fruit del desig compartit per Miró, Prats, Sert i el grup del Club 49 de crear un espai cultural progressista i internacional a Barcelona.
Retrospectiva al Japó
El 2025, en el qual s’atorgarà el novè premi Joan Miró, destaca una retrospectiva de l’artista al Museu Metropolità de Tòquio entre el març i el juliol i l’exposició Intercanvis. Miró i els Estats Units, que s’inaugurarà a Barcelona l’octubre vinent.
La primera, comissariada pel Museu Metropolità de la ciutat i la Fundació Miró, comptarà amb 101 obres. D’aquestes, la meitat procedeixen de la col·lecció de la fundació i de dipòsits. L’exposició recorrerà des dels inicis de l’artista a Barcelona fins a la seva època a París i les avantguardes, així com la influència dels EUA i del Japó en la seva obra.
La segona exposició, organitzada juntament amb The Phillips Collection, viatjarà a Washington el 2026. Intercanvis. Miró i els Estats Units inclourà 160 obres de col·leccions americanes i europees amb creacions de Miró i d’artistes nord-americans que el van influir. Així, inclourà peces de Louise Bourgeois, Helen Frankenthaler, Lee Krasner, Arshile Gorky, Jackson Pollock i Mark Rothko, entre d’altres. "Volem que aquest aniversari sigui una celebració de tots i per a tothom; una celebració que miri cap al futur perquè la Fundació Miró va ser concebuda com un espai per a la gent del demà", va ressaltar Marko Daniel, director de la institució. "I reivindiquem el nostre compromís amb tot el teixit cultural i artístic més emergent i pioner", va afegir.
El 2025 la fundació dedicarà a més espai a dos nous talents del videoart: Musiquiqui Chilhying (Taipei, Taiwan, 1985) i Timoteus Anggawan Kusn (Yogyakarta, Indonèsia, 1989). I també a tres projectes relacionats amb les primeres artistes femenines que van exposar a la fundació: Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz.
Notícies relacionadesEl 50 aniversari de la Fundació Miró aportarà noves lectures de l’artista barceloní i reinterpretarà el llegat des de perspectives actuals i globals. A l’abril muntarà Sota les capes de Miró: una investigació científica, que incidirà amb detall sobre els tipus de pigments que l’artista utilitzava. Al juliol s’estrenarà Joan Miró: galeria d’antiretrats, una selecció de gravats de gran format i pintures de la seva època final. L’última serà Miró: suports improvisats, i se centrarà en la diversitat de materials que l’artista utilitzava per retenir idees embrionàries.
Teresa Montaner, cap de col·leccions, va explicar ahir que aquest 2025 tindran 10 obres en dipòsit procedents de dues col·leccions privades que s’aniran mostrant perquè "ajuden a explicar millor la part creativa i humana de l’artista". Entre elles figuren un quadre de Matisse i una pintura objecte de Miró dels anys 30. Fidel als seus orígens com a espai viu de pensament i debat, durant l’any vinent es potenciarà tot un ventall d’activitats de música, dansa, conferències i propostes infantils, en solitari o aliats amb festivals com el Sónar o Peralada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.