Theker Robotics, una nova generació de robots intel·ligents

L’‘start-up’ cofundada per Carla Gómez, millor emprenedora de Catalunya, ha desenvolupat una màquina capaç d’operar en entorns dinàmics i d’adaptar-se a diferents sectors industrials.

Theker Robotics, una nova generació de robots intel·ligents
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Amb 23 anys, Carla Gómez acabava de graduar-se en enginyeria electrònica i robòtica a la UPC. Feina no li faltaria, atesa la gran necessitat de persones amb el seu perfil en moltes empreses. A la universitat, havia ajudat a donar impuls a una associació d’estudiants aficionats a crear robots i participar en competicions. Allà va conèixer Jiaqiang Ye Zhu, amb qui va decidir fundar Theker Robotics. Desenvolupar robots per cobrir les dures tasques que les persones no desitgen realitzar és l’objectiu d’aquesta start-up que al gener complirà tres anys i que ja està aplicant les seves solucions en diverses plantes industrials. Fruit d’aquest treball, Gómez acaba de ser reconeguda com la millor emprenedora de Catalunya per l’escola de negocis EAE.

"Les empreses no troben treballadors per a llocs manuals i de treball físic", argumenta. Com en una cadena logística o de separació de materials per al reciclatge. Així mateix, a diferència dels robots utilitzats a les cadenes de producció tradicionals, els desenvolupats per Theker, explica aquesta jove enginyera, estan dissenyats per operar en entorns dinàmics, on les situacions i les tasques per realitzar no són sempre les mateixes. Gràcies a l’IA són capaços de continuar actuant quan, per exemple, els paquets canvien de mida o es presenten en altres posicions, i prenen a més la decisió de dipositar-los en llocs diferenciats. Els robots "deixen de ser tontos", resumeix la sòcia fundadora de Theker, i s’aconsegueix automatitzar tasques en les quals fins ara no era possible substituir les persones.

Theker adquireix els braços de robot industrial per equipar-los amb ulls (el software de visió i reconeixement) i mans (el terminal amb un agafament adequat per als objectes que hagi de manipular). En la primera experiència en una cadena de separació de residus, l’equip va descobrir que la intel·ligència de la màquina la feia vàlida per actuar en diferents sectors. Amb sistemes funcionals per a residus, logística i retail estan ampliant la tecnologia per aplicar-la en altres indústries. Una altra de les novetats és que els clients no adquireixen els robots, sinó que abonen un preu mensual per l’ús i pels serveis relacionats. "Paguen la nòmina al robot", diu fent broma l’emprenedora. Això permet a l’empresa industrial "obtenir els beneficis del seu ús des del primer moment" i li evita realitzar un gran desemborsament inicial.

Entre oficina i taller

Notícies relacionades

La start-up ocupa una oficina de 200 metres quadrats a Barcelona Activa que s’assembla a un taller: hi ha ordinadors amb múltiples finestres plenes de codi a les mateixes taules en les quals es dispersen tota mena de peces. L’equip de 15 enginyers que integren l’empresa experimenta cada dia formulant noves capacitats d’aprenentatge i moviments amb l’ordinador al mateix temps que intercanvien components del hardware als robots. "Integrar la capacitat de visió i la de control és un treball que realitzem de manera interrelacionada i completament en equip", remarca Gómez.

La start-up preveu duplicar la seva plantilla el 2025. "Ens venen perquè volen treballar aquí. Tenim la sort de treballar en el que és nostre hobby. Estem creant el futur, fer això a tots ens encanta", assevera, davant la dificultat de moltes empreses per trobar enginyers. La start-up barreja el talent jove –a aquesta edat "no existeixen les barreres ni la por a provar coses noves"– amb el sènior –permeten "comptar amb una important experiència que evita caure en errors"–, assegura l’enginyera.

Temes:

Barcelona Intel