Crònica rosa

El tsunami del cine català

Molt estem parlant aquests dies del #Metoo en el cine espanyol, però tot apunta que serà el sector audiovisual català el que viurà el seu propi tsunami. El cas d’Eduard Cortés, director de la sèrie ‘Merlí’, ha sigut el primer, però ens consta que en sortiran més.

El tsunami del cine català
2
Es llegeix en minuts
Laura Fa
Laura Fa

Periodista

Especialista en premsa rosa

ver +

El mateix Eduard Cortés, després d’haver rebut la denúncia pública de 27 víctimes, negava aquesta setmana totes les acusacions i assegurava que les seves converses s’havien malinterpretat. A veure, Eduard, demanar a una actriu un vídeo masturbant-se per aconseguir un paper poc té a veure amb un càsting o amb l’àmbit laboral. I, encara que sigui consentit i que elles acceptin, hi ha un concepte amb el qual ens estem familiaritzant i que es destapa amb aquestes pràctiques: l’abús de poder.

Sobre aquest tema, les Mamarazzis hem parlat amb la fotògrafa Silvia Grav, la primera que, a través de la xarxa X, va posar el focus en el director i va assenyalar que havia sigut la seva víctima, quan ella tenia 19 anys, i ell, 55. Silvia, que actualment resideix a Califòrnia, ens explica que en els últims dies s’han sumat a la causa més testimonis de dones. Assegura que "són 52 noies les que han contactat amb mi per explicar experiències similars i 40 estem en un grup de WhatsApp". L’objectiu d’aquest grup és actuar en conjunt i, en les pròximes hores, emetre un comunicat. "S’estan explicant malament les coses i cal entendre que alguns delictes han prescrit. A més, denunciar no és fàcil, amb el cost econòmic que suposa". No li falta raó. Com sempre, la pressió recau en les víctimes, en comptes de mostrar-los suport.

Però, més enllà de tot això, per a Silvia és inconcebible la reacció d’Eduard, ja que "no només no desmenteix els fets, sinó que no demana perdó". De manera que Eduard pot continuar treballant amb dones i, arribats fins aquest punt, "és gairebé una obligació que les dones ens avisem entre nosaltres per poder protegir-nos". Silvia ens relata que hi ha dones afectades que, "després d’episodis tèrbols, van tornar a coincidir amb ell en algun rodatge". Després d’una experiència traumàtica amb Cortés, les víctimes havien de suportar que "ell fingia que no les coneixia quan es retrobaven en el rodatge". ¿L’objectiu? Dissimular davant la seva dona, que era al set i, moltes vegades, coneixia les víctimes.

Notícies relacionades

Un altre dels aspectes amb el qual les afectades han topat ha sigut la nul·la actuació de l’Acadèmia del Cinema Català. Silvia comenta al respecte que "els protocols no han servit per a gaire". Eduard Cortés va deixar l’Acadèmia per la porta del darrere i així va evitar qualsevol investigació interna. Els protocols, una vegada més, beneficien més l’agressor que les víctimes. A més, Silvia ho té clar: "Eduard té molt poder i això ho sabem totes".

Ara, el marc social en el qual vivim ha ajudat que les víctimes no se sentin tan soles i tinguin, com a mínim, el valor d’alçar la veu. Malgrat tot, les Mamarazzis hem parlat amb diverses actrius del rodatge de la sèrie Merlí i cap d’elles ens autoritza a donar el seu nom. El més sorprenent és que tenen una queixa en comú: "El cas d’Eduard no és un cas aïllat i en aquest equip directiu hi havia un altre home que ens va incomodar a totes durant el rodatge". Eduard ha sigut el primer, però us avancem que, desgraciadament, no serà l’únic.