"El rock és per a gent amb gana i amb iniciativa"

El grup de Cartagena Arde Bogotá tanca la seva gira del 2024 i omple dues vegades el Sant Jordi Club de Barcelona (avui i demà). També anuncia més concerts per a l’any que ve mentre mira de trobar temps per gravar el seu tercer àlbum.

"El rock és per a gent amb gana i amb iniciativa"
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

¿Torna el rock? El cas d’Arde Bogotá se suma a la percepció que les guitarres elèctriques donen guerra de nou al mercat de tendències. Sensacions d’èxit al voltant aquest grup de Cartagena que omple locals cada vegada més grans i continuarà de gira l’any que ve. "Només el fet de poder viure de la música és una cosa espectacular. I ens permet pagar el lloguer", medita i relativitza el cantant i guitarrista Antonio García abans dels concerts, tots dos amb les entrades esgotades, en el Sant Jordi Club (avui i demà).

Crema Bogotà representa el flanc rock més contundent i dramàtic d’aquest nou front de bandes de guitarres, una estètica musical que està generant un renovat efecte d’atracció, potser per haver quedat anés del mainstream més palmari dels últims anys. "El rock no t’arriba per la televisió o la ràdio com et pot arribar el pop o la música urbana, i això fa que sigui per a gent amb gana i iniciativa a l’hora de buscar, descobrir i participar, i que viu l’oci cultural d’una manera proactiva", teoritza García, que és llicenciat en Dret i Empresarials i que reconeix haver fet realitat el seu somni adolescent. "Que moltes vegades queda superat fins i tot, tot i que després són les coses negatives, com l’estrès".

Tanquen ara la gira del 2024, després d’any i mig de rodatge del seu segon àlbum Cowboys de la A3, amb un títol que ja donava una idea del règim de carretera i manta que practica Arde Bogotá. "Estàvem els quatre entre Madrid i Cartagena i això va acabar impregnant el concepte líric del disc, perquè tot el que em passava era de camí d’un lloc o un altre", recorda. El disc va sortir el maig del 2023 i ara, amb la distància, li veu algunes costures i coincideix amb Víctor Cabezuelo (Rufus T. Firefly) "quan diu que els discos s’haurien de gravar després d’haver-los rodat de gira".

Aquesta tardor, Arde Bogotá ha publicat dues cançons en les quals es pot entreveure un pont amb un futur encara desdibuixat. La torre Picasso és "un tema que es va quedar fora de Cowboys de la A3, mentre que Flores de venganza és una altra cosa, una peça que "forma part de l’inici de la recerca de camins nous". El primer el va produir el veterà Carlos Raya, i el segon, una figura de moda, Alizzz. ¿Quins senyals cal veure allà? "Si n’hi ha, són contradictòries, perquè un és un guru del rock i la guitarra, i l’altre, un superproductor hipercontemporani. Forma part del procés d’experimentació que la banda està afrontant, en cas de veure quines són les arestes del nostre so."

Notícies relacionades

Cita amb Bunbury

Ells són tipus al final de la vintena que es reconeixen fills d’algunes bandes de rock fort dels anys 90 i primers 2000. "Els quatre coincidim en Foo Fighters, Arctic Monkeys i Héroes del Silencio", indica Antonio García. Però hi ha "una ambició" de renovar llenguatges. "Volem fer cançons que tingui sentit fer el 2024". La connexió amb Héroes va conduir a la trobada amb Bunbury en la revisió del tema La salvación, llançada la primavera passada (juntament amb un altre duet De vuelta a casa, peça de l’últim disc de l’aragonès). "Va tenir una actitud amb nosaltres molt de guru, paternalista en el bon sentit," explica el cantant i guitarrista. "Ens va donar molts consells, per exemple, que no féssim cas a ningú".