Estopa, caps d’EL PERIÓDICO per un dia
Els germans David i Jose Muñoz, guanyadors de l’últim premi Català de l’Any, trien les notícies més destacades del 2024 per a aquest diari
El premi Català de l’Any regala una bola extra que Estopa va jugar amb ganes i habilitat. Com a guanyadors del guardó d’EL PERIÓDICO en la seva última edició, els germans David i Jose Muñoz van ser convidats pel diari a escollir les notícies més destacades del 2024 per a l’elaboració del resum informatiu de l’any que acaba. És un projecte de tradició que es va estrenar amb El Mago Pop el 2023. Si per al duo de Cornellà va ser un compromís per resoldre, no ho va semblar. Més aviat va semblar que els Muñoz van venir disposats a disfrutar d’una experiència que no t’ofereixen sovint, per molt Estopa que siguis: ser cap de redacció d’un gran diari per un dia.
Després de desplegar el seu proverbial do de gents en el recorregut per la redacció (ho tenien fàcil, és territori amic), David i Jose van anar a la sala del consell de redacció i es van asseure entre Albert Sáez, el director d’EL PERIÓDICO, i Gemma Martínez, la directora adjunta. Més d’un periodista de la casa hauria estat tan còmode en aquestes cadires com en una taula de faquir. La jerarquia és categòrica en una redacció i imposa. "Aquí som molt d’Estopa", va dir Sáez, potser per tranquil·litzar-los. El cert és que en cap moment van donar senyals de nerviosisme. A continuació, els responsables de les seccions del diari els van exposar cinc notícies cada un, i després de cada exposició ells en van triar una. Que la cosa anava de debò els va quedar clar quan va iniciar la ronda Laura Puig, la cap d’Internacional. "Enhorabona. Quin resum de l’any en dos minuts", va dir el David. No va ser un truc per posar-se el públic a la butxaca, com quan un cantant es posa la samarreta de l’equip de futbol local.
Emergeix el ‘consigliere’
El menú proposat per Puig va ser: la caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria, la victòria electoral de Donald Trump als Estats Units, l’auge de l’extrema dreta a Europa, la mort a la presó de l’opositor a Vladímir Putin Aleksei Navalni i la crisi causada a Veneçuela arran de les eleccions.
El David va advocar per la caiguda d’Assad, malgrat que "encara no se sap si és una notícia bona o dolenta". El Jose va objectar que el segon mandat de Trump tindrà "impacte global": a Ucraïna i al Pròxim Orient, en la política i en l’economia de la Unió Europea, va enumerar. El David no va tenir més opcions que donar-li la raó. El Jose començava a perfilar-se com el consigliere del tàndem.
L’arrencada va ser hardcore i Sáez va decidir alterar l’ordre habitual de les seccions per donar bola a Estopa. Torn per a Francisco Cabezas, el cap d’Esports: l’eclosió de Lamine Yamal, la coronació d’Aitana Bonmatí ("quins cracs, el Lamine i l’Aitana", va xiuxiuejar el David), la retirada del futbol d’Andrés Iniesta, la retirada del tennis de Rafa Nadal i l’or olímpic de la selecció femenina de waterpolo.
El David va apostar per Lamine Yamal, a qui el duo va homenatjar amb una versió de la tornada dObí, obá, d’El Príncipe Gitano, en concerts de la seva gira del 25è aniversari ("Lamine / Yamal / cada día te quiero más / Lamine Lamine / Lamine Yamal / cada dia te quiero más"). El Jose el va mirar amb expressió de retret i va dir que d’això res, que la retirada del seu amic Andrés Iniesta és la notícia esportiva de l’any. El David va corregir la seva postura sense més problemes, gairebé com si hagués dit una insensatesa: "El Lamine és molt bo, cada dia l’estimo més, però encara ha de córrer una mica per ser com Iniesta".
Júlia Regué, la responsable de Política, va brindar les cinc jornades de reflexió del president del Govern, Pedro Sánchez; la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya, la tornada i la posterior fugida de Catalunya de Carles Puigdemont, la ruptura de pactes autonòmics entre el PP i Vox i el cas Errejón. La deliberació entre el David i el Jose va ser inexistent. Tots dos van estar d’acord en Illa i el canvi de cicle que representa per a Catalunya ("les altres coses són més anecdòtiques", van apuntar). Tot i que van voler deixar constància que "sempre és una bona notícia" que algú reflexioni. I que "els decibels han pujat massa" en l’àmbit polític.
El repòquer de Leticia Blanco, la titular de Cultura, incloïa una carta trampa per esbrinar si Estopa té àvia o no: els 25 anys d’Estopa i la triomfal gira de celebració, l’enganxament de noves generacions a la televisió generalista gràcies a La revuelta, el MeToo en el cine espanyol, els rècords d’assistència i els problemes pel soroll de la música en directe, i el bon moment del cine català. Hi va haver telepatia entre el David i el Jose, que sense creuar mirada van dir: "La nostra". No es van sentir obligats a utilitzar la falca "sense falsa modèstia". La gira va ser apoteòsica i va convertir Estopa en el primer grup espanyol a omplir en solitari l’Estadi Olímpic. No va ser tant una qüestió de tenir àvia o no com de sinceritat.
Habitatge prohibitiu
Tornada a la informació anomenada dura, amb Agustí Sala, el cap d’Economia, com a mestre de cerimònies: l’opa del BBVA al Banc Sabadell; la sortida de Puig a borsa; la mort del fundador de Mango, Isak Andic; les dificultats de Grífols a la borsa, i el problema de l’habitatge, amb els preus de lloguer i compra pels núvols. "El resum de l’assumpte de l’habitatge és que la gent no pot comprar ni llogar un pis", va sintetitzar el David la detallada explicació de Sala, i aquest tema va triar. El Jose va estar d’acord: "Sí, el cercle viciós de l’habitatge és clarament la notícia. La regulació és necessària i a Catalunya es comença a notar".
Montse Baraza, la cap de Sociedad, va oferir la catàstrofe ocasionada per la dana a València, la llei de l’ELA, les múltiples cares del fenomen migratori, el debat sobre el mòbil a les aules i el final de la impunitat dels agressors sexuals exemplificat pels casos Alves, Pélicot i jesuïtes. Els autors de Cacho a cacho van reflexionar en veu alta sobre la dana a València ("els valencians són els nostres germans", van remarcar) i li van treure tres angles a la desgràcia: la seva relació amb el canvi climàtic, la seva relació amb un urbanisme que s’ha tirat a l’esquena la natura i la seva relació amb la gestió política de la informació científica. Per si hi havia negacionistes a la sala, que no n’hi havia, el David va remarcar que "està clar que el canvi climàtic està produït per l’home".
La perifèria de Cornellà
Notícies relacionadesMeritxell M. Pauné, cap de Barcelona, va ser interrompuda quan va presentar la secció: és Barcelona "la perifèria de Cornellà" en l’univers estopero. La celebració de la Copa Amèrica, la inauguració del tram Glòries-Verdaguer del tramvia per la Diagonal, l’exili del Barça a Montjuïc, l’enfortiment de la normativa catalana sobre les zones de baixes emissions (ZBE) malgrat alguns revessos judicials en l’àmbit local i la transformació del Llobregat Center en eix verd i habitatge van ser les proposicions. "No som gaire de vela, nosaltres", va informar Estopa. "Que no pugui entrar un Seat Panda a Barcelona és important –va dir el David–. Però fan falta ajudes perquè la gent pugui canviar el cotxe". "Perquè la gent pugui comprar un Panda elèctric", va rematar el Jose.
A tall de resum del resum informatiu, els Muñoz es van quedar amb la dana, "la notícia dolenta", i els 25 anys d’Estopa, "la notícia bona". "Per a nosaltres és important", van dir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk