Dos superconserges en el podi espanyol dels hotels de luxe
Idalija Nacaite i Tiago Tavares formen part del club dels millors ‘facilitadors’. Personalitzen al màxim l’experiència dels viatgers que s’allotgen als seus establiments.
Els conserges amb Clau d’Or Tiago Tavares i Idalija Nacaite.
D’aspecte imponent, uniformats i amb les Claus d’Or a les solapes, que identifiquen la Champions League del servei més exclusiu en l’hoteleria, Idalija Nacaite i Tiago Tavares són dues figures –en versió contemporània– del que és un superconserge a Barcelona.
Com a altres companys de professió, se’ls troba als taulells dels hotels de cinc estrelles i luxe, on s’encarreguen de proporcionar el servei, la informació i l’assistència personalitzades als hostes. No s’han de confondre amb l’àrea de recepció, on es fan tasques d’entrada i sortida dels clients i de tipus administratiu. La seva tasca se centra en els turistes més exclusius, per la qual cosa se’ls considera els grans facilitadors de les necessitats i capricis del viatger. La seva agenda de contactes val més or que no pesa i estan al corrent de tot el que es cou o es pot fer o aconseguir (legalment) a la ciutat.
En aquesta missió, destaca l’organització Claus d’Or (Clefs d’Or), implantada als cinc continents amb més de 4.000 membres agermanats en qualitat de servei i cooperació. Incorporen a les seves files únicament professionals acreditats, que llueixen el famós pin a la solapa, garantia que el servei serà top durant l’allotjament.
La selecta entitat, que a Catalunya suma 35 portadors de les claus (la majoria són a Barcelona) i 41 afiliats en via d’obtenir-les, estimula el relleu generacional i la formació amb iniciatives com el concurs al Millor Conserge d’Espanya Jove, celebrat el mes passat a Sevilla, i on els membres proposen anualment candidats.
Allà van arribar la Idalija i el Tiago, procedents dels hotels El Palace Barcelona i Sofitel Barcelona Skipper, tots dos a la capital catalana, i tot i que les travesses apuntaven a la victòria d’un dels dos, finalment es van quedar entre els tres finalistes. Es tracta d’un èxit, malgrat tot, que avala el nivellàs de la consergeria a Barcelona, com apunta Mauro Torres (a l’hotel Mercer), delegat a Catalunya i vicepresident segon de Las Llaves de Oro Españolas.
Hi haurà ocasió de tornar a demostrar-ho el 2025, quan a més Barcelona acollirà l’assemblea nacional de l’organització, amb un nou certamen el guanyador del qual (menor de 36 anys) competeix en la competició internacional.
La Idalija té 33 anys, és de Lituània i va arribar a Barcelona quan estudiava Turisme al seu país, per fer pràctiques a la cadena Meliá. Va acabar els estudis, va fer un màster a Barcelona, va continuar treballant i un dia va deixar el currículum a l’hotel El Palace, el dels seus "somnis", pel seu estil clàssic i elegant. Va ser capaç d’aprendre espanyol en uns mesos per integrar-se en un equip de vuit conserges (el que més claus daurades suma) i aquest 2 de febrer sumarà 10 anys a l’hotel, coincidint amb el seu aniversari. "Va ser el millor regal", rememora.
Anècdotes
El 2024 que deixa enrere li ha permès interactuar amb milers de viatgers (la seva passió) també en anglès, rus i català, i li ha portat nous reptes. El més difícil encara. En aquest cas, gestionar un vaixell per a un client que volia fer una escapada personalitzada a Alacant, sense importar l’astronòmic preu, i ajudar que uns viatgers que van arribar a Barcelona per veure actuar al teatre Ricardo Darín aconseguissin el seu objectiu, explica a aquest diari.
Notícies relacionadesEl portuguès Tiago, de la mateixa edat, i també arrelat a Barcelona fa una dècada, va començar al mateix establiment quan estava gestionat per una altra cadena, abans de Sofitel. I des del 2022 és cap de consergeria, aquest univers diferenciat amb taulell propi als vestíbuls dels millors hotels, imprescindible per poder lluir les claus, que posseeix des de fa sis anys. Treu temps per impartir masterclasses amb Torres a les universitats catalanes de turisme, difonent i dignificant una professió que fins ara no tenia assignatures pròpies. El també tresorer de l’entitat va competir en un certamen que posa a prova els seus coneixements de la ciutat on treballen, i de l’organització nascuda a França el 1929 i desenvolupada a Espanya des del 1952.
En l’anecdotari de l’any, explica que ha pogut aconseguir taula d’un dia per l’altre al restaurant Disfrutar, amb tres estrelles Michelin i considerat actualment el millor del món (amb molts mesos d’espera), per a uns clients super VIP d’un altre hotel amb Claus d’Or. I fins i tot un reservat per a 15 persones, també d’última hora, a la sol·licitadíssima i premiada cocteleria Paradiso.
- Barcelona, protagonista La ‘start-up’ que elimina els continguts addictius del mòbil
- Barcelona confirma el rècord de firmes en favor de les terrasses
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- AL RADAR Activitats i locals que seran tendència el 2025
- Andrew Garfield: «De vegades no tinc l’energia necessària per enfrontar-me a la fama»
- La qualitat de l’aire Les ZBE desvien més usuaris al transport públic en les rendes baixes
- Musk no, els seus cotxes sí
- Sis ciutats metropolitanes ja comencen a sancionar
- Cerdanyola eximeix els veïns de complir la ZBE fins al 2028
- Crim organitzat El Regne Unit intensifica la lluita contra el tràfic d’immigrants