La contaminació a l’Imperi romà va reduir el quocient intel·lectual
Els registres de nuclis de gel de l’Àrtic indiquen que els nivells atmosfèrics de plom tòxic van pujar amb l’extracció i farga de metalls.
La contaminació de l’aire causa cada any la mort de milers de persones, i cada vegada hi ha més proves que fa segles que la humanitat s’enfronta a aquest problema. Així ho conclou un recent estudi científic que suggereix que la contaminació per plom va poder afectar les capacitats cognitives dels antics romans, amb repercussions en tot el continent europeu.
La investigació, publicada a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), portada a terme per un equip de científics nord-americans i europeus, assegura que els nivells de contaminació de l’aire en l’època romana, a causa de l’exposició al plom, haurien causat "descensos cognitius d’entre 2,5 i 3 punts de coeficient intel·lectual en tot l’Imperi romà".
Cosmètics en pols
Els investigadors van analitzar nuclis de gel de l’Àrtic amb l’objectiu d’identificar períodes de contaminació per plom durant l’època de la Pax Romana. Aquest període, que es va estendre des de l’any 27 aC fins al 180 dC, va marcar l’esplendor més gran de l’Imperi romà.
Els investigadors van descobrir que precisament aquest creixement econòmic també hauria sigut un dels principals factors de contaminació de l’aire, per activitats com l’extracció i farga de plata, així com l’ús de plom en cosmètics en pols, que va alliberar entre tres i quatre quilotones de plom a l’any a l’atmosfera. Això va afectar de manera significativa la salut, especialment la d’aquells que vivien a prop de les mines, així com la de nens i nadons.
Segons l’estudi, la contaminació atmosfèrica per plom va començar durant l’edat de ferro i va arribar a un punt màxim a finals del segon segle abans de Crist en tot l’Imperi romà. Després va disminuir i va tornar a augmentar, fins a estabilitzar-se sobre l’alta edat mitjana, entre els segles V i X, i va experimentar nous canvis amb la revolució industrial, a partir de mitjans del segle XVIII. Els registres en el gel àrtic també mostren que la contaminació per plom va ser fins a 40 vegades més gran que la registrada durant l’Imperi romà a principis de la dècada de 1970.
- Infraestructures La línia R3 de Rodalies estarà 10 mesos tallada per acabar el desdoblament de vies entre Parets i la Garriga
- Hisenda obligarà a informar dels pagaments amb targeta de més de 25.000 euros a l’any
- La reinvenció de Demi Moore
- "Vam passar por en cinc minuts interminables"
- El pla de policies locals inclourà una unitat d’assumptes interns
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- directora de la Fundació Catalunya Cultura Maite Esteve serà la pròxima convidada l'#afterwork d'El Periódico del 29 de gener
- Després del tiroteig Els Mossos despleguen la Brimo i l’ARRO a la Mina per controlar els clans de la droga
- Malalties infeccioses Catalunya continua tenint un «degoteig de casos» de verola del mico, però cap de la nova variant
- Magnífic any cultural 2024, el millor any de la història del teatre amb 3,1 milions d’espectadors a Barcelona