El Tradicionàrius viatja a les músiques del Mediterrani

La revisió de l’espectacle ‘Mar mur’, reflexió entorn de la immigració que compleix 15 anys, obre demà la nova programació del festival.

El Tradicionàrius viatja a les músiques del Mediterrani
2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El mar Mediterrani, com a punt de trobada de cultures i escenari de conflictes i penalitats, subministra el leitmotiv de la 38è edició de Tradicionàrius, el festival folk internacional, que cada hivern omple de sonoritats d’arrel l’agenda musical de Barcelona. Seran aquesta vegada un total de 65 propostes, entre aquestes, 14 presentacions de discos i projectes, començant per l’espectacle commemoratiu del 15è aniversari de l’àlbum Mar mur, que inaugurarà la mostra demà a la seva seu de Gràcia, el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).

Mar mur és un àlbum que, el 2010, plantejava una reflexió sobre la immigració, i el festival hi torna amb un ànim renovador, involucrant músics d’una nova generació, com Marc Figuerola i Boris Pi, i diverses figures femenines, cas de la cantant aranesa Alidé Sans. De l’equip original continua Toni Torregrossa, després de les successives morts dels altres tres còmplices, Maurizio Martinotti, Joan Soler i Amigó i el creador i director de Tradicionàrius, Jordi Fàbregas.

El Palau de la Música acollirà un dels concerts més destacats, el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, que presenta el seu segon àlbum conjunt (11 de febrer), si bé serà el CAT l’escenari que, com és costum, acollirà la major part de la programació.

Hi haurà propostes de variat espectre com la de Joana Dark, cita de paners i samples (18 de gener), el grup mallorquí revelació Pitxorines (24), l’emergent cantant valenciana La Maria (21 de març) o la formació Urbàlia Rurana en el seu 35è aniversari (29). El valencià Efrén López, ex-L’Ham de Foc, actuarà amb el Gran Conjunt d’Arrel de l’Esmuc (30 de gener) i amb el seu grup, Cabra (22 de febrer), mentre que Arturo Gaya reivindicarà el tortosí Abu Bakr Al-Turtuxí (31 de gener), i la cançó algueresa estarà present amb Àngel Maresca El Barber, i Claudio Gabriel Sanna amb Rall Grup (28 de març).

A la Fabra i Coats, mirades al sud d’Itàlia, de Nàpols a la Pulla, amb Suonno d’Ajere i Sangennarobar, i la veu de Maria Mazzotta acompanyada per l’electrònica de Ra Di Spina (3 i 4 d’abril). Apuntant al sud i a l’orient, Cafè d’Alger (unió de Yacine Belahcene i Marc Serrats) i la DJ algeriana-barcelonina Soumeya (1 de març), les danses gregues d’Eli Kazakou i Christos Barbas Quartet (14 de març) i el llaüt àrab acústic i elèctric del sirià Talal Fayad Quartet, amb el clarinetista Oriol Marès (27 de març).

Notícies relacionades

Revelacions i conflictes

Tot això, complementat amb tallers, exposicions, col·loquis, la parcel·la Folk als mercats i els concerts descentralitzats de Tradicionàrius al territori, configura una 38a edició en la qual el Mediterrani representa "un lloc de descobriments i de conflictes", va apuntar ahir, en la presentació del festival, Anaïs Falcó, comissària juntament amb Andrea Moliner (coordinadora general) i Manu Sabaté. Un equip que dirigeix ara Tradicionàrius després que la fins ara timonera de la mostra, Carol Duran, hagi sigut nomenada directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.